Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

ALBA IULIA: Reamenajarea Parcului Unirii va incepe in aprilie, anunta primarul Hava; Norma de hrana pentru politistii locali, eliminata

Primarul Mircea Hava

Lucrările de reconstrucţie a Parcului Unirii din Alba Iulia, locul în care în 1918 peste 100.000 de români transilvăneni s-au adunat pentru a proclama Unirea cu România, vor începe în aprilie, primarul Mircea Hava dând joi asigurări că vor fi finalizate până la 1 Decembrie.

"Dorim să reconstruim Parcul Unirii, cu Monumentul Unirii, pentru încă 100 de ani minimum", a declarat, într-o conferinţă de presă, Mircea Hava.

El a menţionat că de construcţia monumentului, pentru care s-au alocat 10,3 milioane de lei, se va ocupa Ministerul Culturii, iar de parcul propriu-zis, cu reamenajare, amenajare a unui pasaj şi punerea în valoare a obiectivului, administraţia locală, care a primit din partea Guvernului 8,5 milioane de lei.

"În aprilie o să înceapă lucrările", a afirmat edilul din Alba Iulia.

Mircea Hava a precizat că urmează să fie creat "un fel de ax al unirii", care include construirea între viitorul monument şi Catedrala Reîntregirii a unui pod din lemn industrial şi sticlă. Practic, va fi un ax al Marii Uniri format din Catedrala Arhiepiscopală a Reîntregirii Neamului (a Încoronării), Podul Marii Uniri, care reface accesul în axul catedralei şi îl întregeşte, axul Parcului Unirii, care susţine amplasamentul Monumentul Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, pietonalul Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram "Pogorârea Sfântului Duh".

Primarul a mai spus că vor fi amplasate şi câteva busturi, printre care şi cel al lui Woodrow Wilson, preşedintele SUA între 1913 şi 1921. "Vom plasa câteva busturi, printre care cel al preşedintele Americii, Woodrow Wilson, care, de fapt, a fost unul dintre cei care 'au întors cu cheia' evenimentele ca să se întâmple ceea ce urma să se întâmple", a spus Hava.

În ceea ce priveşte Monumentul Unirii, despre care unii susţin pe reţelele de socializare că ar putea fi numit "Monumentul Facebook" după cum arată, Hava a spus că lui, personal, îi place.

De menţionat că proiectul acestui monument, care va avea 22 de metri înălţime, a fost declarat câştigător în urmă cu 25 de ani.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând chiar bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, a fost abandonat proiectul. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui "monument al Unirii" la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Printre cei care s-au opus edificării unui asemenea obiectiv s-a aflat, în 2008, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, care aprecia ca "o idee moartă în faşă" construirea monumentului Unirii. Înaltul ierarh considera "neavenită toată tevatura (....) pe seama acestui subiect", spunând şi că s-ar cheltui o sumă enormă de bani pentru un monument care nu va întrece Catedrala Ortodoxă.

"Nefiind neapărat 'o problemă de stat', monumentul Unirii există la Alba Iulia. Avem motive serioase să credem că dublarea sa cu o realizare a începutului de secol XXI presupune un risc semnificativ. Cu greu ar putea concura aceasta cu Catedrala Încoronării, ca monument de for public", spunea arhiepiscopul într-o scrisoare deschisă adresată, la vremea respectivă, ministrului Culturii şi Cultelor.

Arhiepiscopul susţinea, practic, faptul că actuala Catedrală Arhiepiscopală din Alba Iulia, cunoscută şi sub denumirile de Catedrala Reîntregirii şi Catedrala Încoronării, "are funcţia constitutivă de monument al Unirii".

În 1993, sculptorul Mihai Buculei a câştigat concursul naţional organizat în acest sens, el propunând un monument înalt de circa 22 de metri. Ulterior, concursul a fost reluat şi a dat acelaşi câştigător, respectiv soluţia propusă de Buculei. În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

La sfârşitul anului trecut, Parlamentul a aprobat legea privind realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, fiind alocată în acest sens suma de 18,8 milioane de lei, din care pentru Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale 10,3 milioane de lei, pentru plata dreptului de autor, precum şi pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire şi de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de sculptor. Legea prevede şi alocarea sumei de 8,5 milioane de lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii şi punerea în valoare a monumentului. 

Cei 171 de angajaţi ai Poliţiei Locale din Alba Iulia nu mai primesc norma de hrană, potrivit unei hotărâri adoptate joi, în şedinţă extraordinară, de Consiliul Local.

"Alocarea pentru norma de hrană s-a făcut în baza unei Hotărâri de Guvern care spunea că se pot acorda aceste drepturi prin hotărâre de consiliu local în funcţie de alocaţiile bugetare care există în anul respectiv. Conform bugetului, ce va fi aprobat în data de 16, nu mai putem acorda această alocare", a declarat viceprimarul Paul Voicu.

Directorul Serviciului Economic din cadrul Primăriei, Teofila Ţâr, a menţionat că pentru cei 171 de angajaţi ai Poliţiei Locale suma necesară pe lună pentru alocarea normei de hrană se ridica la 170.000 de lei, iar pe an la circa 2 milioane de lei. O medie a valorii acestei norme de hrană este de circa 994 de lei, dar suma varia, fiind mai mică la poliţiştii de la Pază şi mai mare pentru cei de la Ordine Publică.

Salariul de bază al unui poliţist local din Alba Iulia este cuprins între 2.442 şi 3.931 de lei. 

Consilierii PSD au votat împotriva aprobării acestui proiect de hotărâre prin care norma de hrană a fost eliminată, susţinând că lor le "pasă de nivelul de trai al acelor oameni care asigură zilnic ordinea şi liniştea publică în oraş". Agerpres

08.02.2018
251 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Abrud
Aiud
Alba Iulia
Albac
Baia de Aries
Blaj
Campeni
Cugir
Ocna Mures
Sebes
Teius
Unirea
Zlatna


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Alba pentru ziua de azi.


 
Informatii din Alba

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design