Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Asta a fost! DomnulePrimar.ro intra "in conservare"


DomnulePrimar.ro a pornit la drum in anul 2002, ca un proiect secundar. Nimeni nu credea ca va fi genul de proiect care va tine mai mult de un an. Era vremea cind abia se lansase Windows XP! Cind social media inca nu exista. Cind siteuri nu prea existau in Romania, iar primariile erau niste cetati inexpugnabile pentru omul de rind. Fiecare cerere presupunea coala A4 si un drum pina in oras, coada la registratura, alt drum pina la primarie pentru obtinerea unui raspuns. Era nevoie de acest proiect care sa faciliteze comunicarea intre autoritatile locale si simplul platitor de taxe si impozite.

In proiectul initiat de HotNews.ro si Asociatia Editorilor de Presa Online, aveau sa intre la inceput Primaria sectorului 1, Primaria Timisoara, propriu-zis citiva entuziasti. Si poate ca lucrurile nu ar fi luat cine stie ce amploare daca forumul gazduit de Primaria Cluj nu ar fi fost spart de repetate ori, pina cind Gheorghe Funar, primar la acea vreme,  n-ar fi decis sa inchida forumul municipalitatii si sa puna un link inspre DomnulePrimar.ro, spalindu-se pe miini de relatia cu cetateanul.

Dar, lucrurile aveau sa se schimbe exact in directia opusa! Desi siteul DomnulePrimar.ro a trecut prin numeroase atacuri, a rezistat. Si, a intors catre Primaria Cluj si catre restul primariilor din tara sesizarile, petitiile, ideile si comentariile cetatenilor. Si, la fel, a redirectionat catre cetateni raspunsurile - la inceput sumare - ale edililor.

Din 2005, gratie eforturilor depuse de la cei de la Direct DESiGN, siteul avea sa devina cel pe care majoritatea il stiti astazi. Siteul a murit si renascut odata cu ciclurile electorale, din 2004, 2008, 2012, 2016, rezistind cu brio inlocuirii primarilor si a diferitelor conceptii de a administra relatia cu cetateanul. 

In baza de date a siteului s-au strins nu mai putin de 354 de primarii (municipii si orase), din care 269 au utilizat platforma noastra, un numar de 94.184 de petitii fiind transmise primarilor. La acestea, primarii au oferit 47.096 de raspunsuri. Cam la 50%! Si asta, in conditii de maxima transparenta! In plus, primariile au adaugat un numar de 602 comunicate pe site. 

Colaborarea cu primariile s-a lovit de opozitia functionarilor carora li se parea un prea mare efort sa posteze raspunsuri pentru petitiile cetatenilor. De mentionat Primaria Cluj si Primaria sectorului 1. Au existat si primari care au refuzat din bun start dialogul cu cetateanul, cazul primarului Simionescu de la Braila, ori care s-au aratat ofensati de comentariile facute de cetateni, cazul primarului Ionascu din Slobozia, dar si al Olgutei Vasilescu de la Craiova. Iar pentru ca au considerat ca cetateanul trebuia doar sa taca din gura, nu le-au mai raspuns nici petitiilor. O nota speciala si pentru raspunsurile oferite de fostul primar Boscodeala de la Buzau, care le raspundea sec petitionarilor: "Am luat la cunostinta".

Un caz aparte a fost Emil Boc. Din dorinta de a figura pe prima pozitie in topul celor mai activi primari, cineva din Primaria Cluj a gasit o varianta de a frauda sistemul de raspunsuri la petitii, trimitindu-le cetatenilor raspunsuri fara nici un text sau raspunzind multiplu la aceeasi sesizare, motiv pentru care Primaria Cluj a si avut contul suspendat, fiind si singura primarie care a recurs la astfel de gesturi.

In materie de comentarii, s-au strins peste 80.000, in conditiile in care sectiunea a fost atent moderata, nepermitindu-se comentariile politice, textele scrise neglijent, injurioase, cele care contineau atacuri la persoane, cele care nu aveau legatura cu administratia locala. Da, au existat postaci, trolli, persoane dezaxate, vindicative, si inca din plin!

Dar, ar merita sa mentionam si cazurile pozitive! Au existat adevarate campanii ale unor cetateni ce vizau rezolvarea unor chestiuni punctuale, reabilitarea unei strazi, infiintarea unui spatiu verde etc., care au talonat municipalitatea pina la rezolvarea chestiunii. Au existat si luptatori singulari, cazul cetateanului Catalin Ghita de la Buzau, care a dus o adevarata cruciada pentru ca primaria sa inbunatateasca situatia transportului public din localitate.

Lasind insa in urma supararile acestor 16 ani, trebuie sa adresam multumiri sutelor de functionari care au contribuit la efortul acesta general de a oferi un raspuns cite unui petitionar. Primarilor, care au inteles importanta dialogului cu cetateanul. Primarilor, care si-au rupt din timpul lor ca sa ofere personal raspuns cetatenilor! La fel, multumiri celor de la publicatiile locale - de-a lungul si latul tarii - care ne-au sustinut. 

Sigur, DomnulePrimar.ro a fost un site de nisa, deci nu avea un trafic care sa genereze interes din partea companiilor de publicitate. Un maxim de utilizatori unici pe zi a fost de cca. 10.000, dar media era pe la 1.500 de unici pe zi. Probabil ca "tabloidizarea" ar fi crescut binisor cifrele, la fel si paruiala politica, dar DomnulePrimar.ro a oferit doar informatie veridica, punctual legata de administratia publica locala, de nevoile comunitatii si cetateanului. Insa, in final, determinanti sint banii, de hosting, de leafa. 

Dupa preluarea siteului de catre Transilvania Reporter Media SRL lucrurile au fost tot mai complicate si din punct de vedere tehnic, astfel ca s-a decis ca siteul "sa intre in conservare", orice ar insemna asta. Dar, banuim cu totii ce inseamna. 

Nu-mi ramine, astea fiind spuse, decit sa va multumesc ca ati fost alaturi de noi. Asta a fost! 

Ambrus Bela, (fost) editor

04.04.2018
335 vizualizari
+ SHARE   
 
8 comentarii
 


 

Comentarii

 
1. conserva
 
io dixit   (6 apr 2018 16:16)
 
pot intelege ratiunile economice ale deciziei, dar tare mult
as dori sa va razginditi daca gasiti o portita sa va strecurati!
 
2. pacat... :)
 
Codruta   (9 apr 2018 0:50)
 
Imi pare rau ca intra in conservare, tocmai evitarea tabloidizarii il facea un site bun! Dar felicitari ca a rezistat atat de mult! Inseamna ca a fost un proiect foarte bun - iar proiectele foarte bune sunt extrem de rare ;)
In ce ma priveste, intrarile mele pe site au scazut simtitor de cand a disparut "harta". Nu doar ca erau subliniate pe ea ultimele noutati - dar imi era si mult mai usor sa caut lucruri interesante din judetele care ma interesau...
Nu stiusem pana acum ca editorul era Ambrus Bela. Tot ungurii, maiii... :)) Sorosisti sadea! :)))
 
3. Păcat!
 
Leul in iarna   (13 apr 2018 16:27)
 
Era un lucru foarte bun!!!!!!!
 
4. Pacat
 
Cornel   (18 apr 2018 17:13)
 
sper totusi sa nu se inchida acest site
 
5. nu pot sa cred
 
marius p   (18 apr 2018 21:35)
 
Nu pot crede ca cea mai important link intre oamenii de
rand si primarii dispare... Daca dispare, este o clara
lovitura data libertatii.
Va multumesc pentru tot.
 
6. ...
 
Alex   (25 apr 2018 15:54)
 
Sa mi-l transfere mie. Il gazduiesc eu gratuit si ii platesc si domeniul anual.
 
7. Ce magarie!
 
raul   (27 apr 2018 21:19)
 
Ambrus multumim!Păcat păcat păcat!Doamne
Romanie!Sper sa nu moara site ul ca era f bun!
 
8. renastere
 
dan   (18 iun 2018 23:43)
 
Nu mi se pare corect sa se inchida acest site...as vrea sa
contribui la relansarea acestui site...sau sa puneti un link
pentru donatii...cum putem renaste acest site??cu cine
putem vorbi?
 
 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Abrud
Aiud
Alba Iulia
Albac
Baia de Aries
Blaj
Campeni
Cugir
Ocna Mures
Sebes
Teius
Unirea
Zlatna


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Alba pentru ziua de azi.


 
Informatii din Alba

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design