Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

BACAU: 15 milioane de lei pentru un sistem de incalzire inglodat in datorii

Primarul Cosmin Necula

Guvernul a decis alocarea a 15 milioane de lei pentru incalzirea centralizata din municipiul Bacau, la doua saptamani dupa ce primarul Cosmin Necula avertiza asupra "bombei cu ceas" reprezentate de sistemul centralizat si proiectul european pe termie derulat de municipalitate. 

Autoritatile locale vor primi peste 115 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru asigurarea alimentarii populatiei cu energie termica, potrivit unui act normativ aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltarii. 

Pentru 13 localitati din 12 judete se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017.

Fondurile sunt alocate ca urmare a solicitarilor facute de catre unitatile administrativ-teritoriale care au constatat, la pregatirea activitatilor specifice sezonului rece, ca nu au capacitatea financiara pentru a sustine cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populatiei, precizeaza Guvernul. 

"Ne apropiem de detonarea unei bombe cu ceas, care consuma circa 10 milioane de euro anual, din banii bacauanilor, pentru a incalzi 50% din municipiu. Cu acesti bani am putea sa facem multe, printre care si terminarea Spitalului Municipal. Din pacate este un proiect european incheiat prost de fosta administratie si daca nu il respectam trebuie sa dam toti banii inapoi", a spus primarul Bacaului, Cosmin Necula

El a criticat fosta administratie pentru ca ar fi accesat cu informatii incorecte cateva zeci de milioane de euro, fonduri europene, dar a atras atentia si asupra responsabilitatii Guvernului. 

"Sa incepem o discutie ca acest CET (Thermoenergy S.A) ori sa fie preluat de Guvern, ori sa fie renegociat contractul cu Uniunea Europeana. Cred ca daca e nevoie de sistem centralizat, statul sa sustina acesti colosi", a mai spus edilul

Un prim raspuns sunt cele 15 milioane de lei alocate in sedinta de Guvern. Intrarea in vrie a inceput dupa falimentul CET Bacau, din toamna anului 2014, care a lasat o gaura de 183,8 de milioane statului roman, dar si furnizorilor privati. In aceasta situatie a fost fondat Thermoenergy Group. 

In patrimoniul noii societati au intrat grupurile 1 si 2 de cogenerare, dar si retelele principale si secundare ale orasului. Din vechiul CET au ramas de valorificat terenuri si mai multe cladiri, dar a caror valoare nu acopera nici macar o treime din datorii, potrivit studiului realizat de Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar. 

In momentul de fata, statul roman are de recuperat 118 milioane de lei, din totalul de 183,8 milioane. Bunurile CET au fost estimate la 62 de milioane. 

Potrivit legii, toate sumele vor merge pentru a stinge datoria catre stat, primul servit la masa credala. Pe lista celor care au de primit bani de la CET exista si peste 100 de societati comerciale. Cea mai mare datorie inregistrata de CET Bacau catre privati este cea catre EON Gaz, in valoare de peste 30 de milioane de lei. In momentul de fata, doar un sfert dintre bacauani mai sunt bransati la societatea de termoficare a municipiului. Evenimentul

11.12.2017
233 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Bacau
Buhusi
Comanesti
Darmanesti
Moinesti
Onesti
Slanic Moldova
Targu Ocna


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bacău pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bacău

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design