Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

BAIA MARE: Difuzarea de presa si parcarile primarului Chereches

Primarul Catalin Chereches

Ultima lovitură pentru difuzarea de presă scrisă a venit recent din partea primarului orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Decis să facă parcări de unde lumea cumpăra ziare, aruncă în faliment o afacere care și așa abia se ține pe picioare. Ce se întâmplă în Baia Mare, ne-a spus dna Monica Donca, directorul ultimei firme de distribuție a presei care încă mai respira.

Cotidianul: Ce și de ce se întâmplă cu difuzarea presei la Baia Bare?

Monica Donca: Când au început ei să ridice primul chioșc, am înțeles că deranja foarte tare acolo pentru că se amenajează o parcare. Dar nu s-a anunțat nimic. Au venit la chioșc și au spus ca într-o jumătate de oră să ridicăm marfa, dacă vrem. Dacă nu, nu. Exact acum zece zile s-a întâmplat această treabă. Și noi ne-am tot gândit și socotit că probabil o fi deranjat la parcare. Am crezut că se vor opri acolo, dar n-a fost aşa. Luni dimineață deja au mers la un alt chioșc, că și acela deranja. Apoi la alt chioșc, că și acela deranjează… Ce mi-au spus a fost că reamenajează orașul și că acele chioșcuri încurcă. Reprezentanții de la primărie și de la poliţia locală care au fost la noi au avut lista la ei cu toate chioșcurile din oraș, ca să le ridice. Nu numai pe acelea. Le-am spus să mă lase în pace, să nu-mi ridice chioșcul.

V-au cerut să le închideți pur și simplu, sau să le înlocuiți cu alt model de chioșc, să „arate altfel“ orașul?

Nu. Nici vorbă că se vor aduce alte chioșcuri, că se vor face licitații, nu. Despre aceasta să știți că se discută de ani de zile, dar nu s-a făcut nimic. Mai este ceva: din 2014, nimeni din Baia Mare nu are contract. Au expirat ultimele contracte pe care le-am avut valabile. Nu există nici autorizații de funcționare, nu există nimic. Nicio firmă din Baia Mare nu are. Pentru că nu s-a făcut licitaţie și nu s-a făcut nimic.

Ați discutat cu primarul, care a fost poziția lui?

Vinerea trecută ne-a chemat la primărie. I-am spus: domnule primar, dar cum se poate să faceți aşa ceva, pentru că totuși suntem oameni, suntem cetățeni ai orașului și noi, cum vă puteți purta aşa cu noi? Poate că nu aveam ce să mai cautăm acolo legal, dar s-a făcut ce trebuia făcut înainte? Atât timp cât dumneavoastră n-ați făcut licitaţie, n-ați făcut ce trebuia făcut înainte de a ridica chioșcurile…

Și ce v-a spus?

Ca suntem ilegali de atâția ani și că se vor face chioșcuri. Dar de ce nu le-ai făcut înainte, să avem cu ce le înlocui? Le-au închis, iar presa suferă. Foarte mult. Sunt ziarele locale, avem două cotidiane locale, de exemplu, care au atâția oameni în spate, ce vor face? Mor? Pentru că noi am avut cele mai multe puncte în Baia Mare.

L-a interesat?

Nu prea l-a interesat ce i-am spus. Ne-a împuiat după aceea capul că el nu mai ridică alte chioșcuri, că nu are el treabă cu noi. Dar după ce s-a ridicat de la masă, exact altceva a făcut. Deci n-am putut să continui pentru că nu am avut nicio siguranță că mai pot să duc distribuția de ziare mai departe. E a treia firmă care se închide aşa, rapid.

Dar de unde își vor cumpăra oamenii ziare, dacă nu mai sunt chioșcuri în Baia Mare?

Încă mai sunt câteva firme, dar… cum să vă spun? Ale noastre au fost cele mai multe. Chioșcurile au tot dispărut, nu s-au făcut altele în plus.

Jurnaliștii ce v-au spus, unde se vor vinde ziarele?

Sunt foarte îngrijorați.

Deci primarul ce va face?

În faţă s-a spus una și pe urmă… Păi, oamenii lui mi-au arătat o hârtie, au venit cu hârtia scrisă, cu locațiile de unde ridică chioșcurile. E drept că de-atunci n-au mai ridicat, dar sunt chioșcurile goale. Eu n-am putut să duc marfa toată la două, trei chioșcuri, câte a spus el că mi le lasă, că n-aveam nicio siguranță că aşa va fi. E inadmisibil cum s-a procedat. Am luat marfa grămadă de la primul chioșc închis și am pus-o în portbagaj, la grămadă. Nu mai vor oamenii să vină la lucru din cauza nesiguranței. Eu n-am putut să mă pornesc pe un drum despre care nu-s sigură că va merge. Mi-a spus că în două săptămâni face chioșcuri și să-i dăm locație unde să le pună. Faceţi-le! De ce nu le-ai făcut înainte și să vedem apoi ce facem: le înlocuim pe cele vechi? De aceea vin și spun: nu poți să fii foarte sigur pe ce spune și ce face primarul pentru că o dată spune într-un fel și imediat apoi face în alt fel.

Și ce veți face până la urmă?

Ce să vă spun? Nu am eu putere financiară și să mă bat cu nu știu cine și să dau șpagă și nici nu vreau să o fac. A mers rău de când s-au mărit salariile minime la 1.450 lei/lună și pe urmă a fost și mai greu. Acum nu mai merge difuzarea de presă și oamenii nu mai vor să lucreze în acest domeniu.

Dar oamenii cer ziare, există cerere în Baia Mare?

Da, bineînțeles, dar nu vor mai fi atât de multe chioșcuri, cum au fost. Vă dați seama, eu având pe locațiile RODIPET-ului, aveam tradiție în oraș. Dar este foarte greu. Acum a fost, așa, o lovitură puternică! Te gândești și vezi că nu poți să treci mai departe. De data asta nu mi-am putut lua niciun angajament față de oameni. Și e mare păcat!- relateaza Cotidianul.

28.03.2018
293 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Maramureş

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design