Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

BOTOSANI, modificat pentru nevazatori. Institutiile sunt semnalizate in Braille, iar trecerile de pietoni au benzi speciale

Viceprimarul Cosmin Andrei

La Botoşani au fost amplasate la cele mai importante instituţii publice plăcuţe de informare scrise inclusiv în alfabetul Braille, folosit de nevăzători. Totodată, în oraş, la cele mai mari intersecţii, sunt amplasate amenajări urbane pentru nevăzători, inclusiv semafoare acustice. Acesta se doreşte a fi un proiect pilot la nivel naţional.

In municipiul Botoşani, Asociaţia Nevăzătorilor, în colaborare cu Primăria oraşului, au realizat un proiect unicat la nivel naţional intitulat ”Scrierea Braille - puncte spre cunoaştere şi lumea artistică”. Pe lângă alte activităţi culturale, în cadrul proiectului au fost achiziţionate, cu 2.000 de lei, plăcuţe de semnalizare a instituţiilor publice, inclusiv a intrărilor, scrise în alfabetul Braille, folosit de nevăzători.

Ideea amplasării acestor plăcuţe a venit celor de la Asociaţia Nevăzătorilor atunci când a fost conceput proiectul ”Scrierea Braille - puncte spre cunoaştere şi lumea artistică”. Pe lângă activităţile cultural-artistice din cadrul proiectului, în care au fost angrenaţi inclusiv scriitori nevăzători, a fost achizţionată şi o maşină de scris în Braille, dar şi aceste plăcuţe cu denumirea instituţiilor publice scrise şi în alfabetul nevăzătorilor.

”Iniţial ne-am dorit să cumpărăm o maşină de scris în Braille, dar trebuia să mai facem şi multe alte activităţi. Şi una dintre acestea a fost comandarea acestor plăcuţe, în care este scris numele instituţiei în negru cum se spune la nevăzători, adică scriere obişnuită şi în Braille”, precizează Carmen Moraru, purtător de cuvânt al Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani. 

Practic instituţii precum Primăria, Consiliul Judeţean, Prefectura, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi alte instituţii importante au de la începutul acestei săptămâni plăcuţe duale, inclusiv cu scriere în alfabet Braille.

”Conform legislaţiei în vigoare, instituţiile ar trebuie să-şi comande ele, să aibă astfel de plăcuţe, dar am profitat de acest proiect. Este foarte important, de exemplu vine un nevăzător, până găseşte pe cineva să întrebe are posibilitatea el să citească să vadă unde se află. Am ales iniţial instituţii unde ajung mai mulţi nevăzători”, adaugă Carmen Moraru.  

Pentru nevăzători cel mai important este faptul că inclusiv serviciile din cadrul Primăriei de exemplu  cel pentru relaţii cu publicul, sunt semnalizat în Braille. ”De obicei intram la prima uşă şi întrebam unde suntem şi unde putem găsi ce ne interesează. Acum aceste date cu caracter informativ ne ajută forate mult”, spune Alexandru Surugiu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani. 

Mai mult decât atât, în decursul acestui an, Primăria a montat o serie de dispozitive pentru ajutorarea nevăzătorilor. Este vorba în special de semafoare acustice şi treceri de pietoni tactile la principalele intersecţii ale oraşului. 

”Am modificat semnalistica pentru mijloacele de transport in comun, avem implementate treceri de pietoni cu elemente tactile care să semnalizeze acest lucru, avem semafoare care semnalizează acustic, culorile într-un limbaj specific nevăzătorilor”, spune viceprimarul Cosmin Andrei.- scrie Adevarul.


09.11.2017
257 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Botosani
Bucecea
Darabani
Dorohoi
Flamanzi
Saveni
Stefanesti


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Botoşani pentru ziua de azi.


 
Informatii din Botoşani

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design