Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

BRASOVUL, interesat de "modelul Oradea" privind reabilitarea centrului istoric


Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că mai mulţi reprezentanţi ai municipalităţii, inclusiv arhitectul-şef al oraşului, Marilena Manolache, au fost la Oradea, pentru a vedea cum s-au reabilitat în acest oraş faţadele mai multor clădiri din centul istoric, pentru a se vedea dacă modelul poate fi aplicat şi în oraşul nostru. 

Ideea a fost să vedem cum s-a procedat în acest oraş, în ceea ce priveşte reabilitarea centrului istoric, pentru a vedea dacă putem prelua modelul. În schimb, reprezentanţii Primăriei Oradea sunt interesaţi să vadă cum am procedat noi pentru trecerea reţelelor de utilităţi în subteran”, a precizat primarul Braşovului.

Municipiul Oradea este cel mai avansat oraş în ceea ce priveşte reabilitarea centrului istoric, fiind prezentat drept un model de bune practici în ceea ce priveşte implementarea unui astfel de program.

Potrivit viceprimarului Braşovului Laszlo Barabas, pentru stimularea investiţiilor în reabilitarea centrului istoric la Oradea s-a mers pe trei direcţii. Prima a fost acordarea unor facilităţi fiscale de la plata impozitelor pentru cei care au investit în reabilitarea faţadelor. De altfel, astfel de facilităţi sunt acordate şi la Braşov, însă strategia nu a avut succes. De asemenea, la Oradea s-a mers şi pe supraimpozitarea cu maxim 500%, a imobilelor lăsate în paragină de proprietari. 

Proprietarilor li s-a dat un termen de graţie de mai multe luni, în care să înceapă reparaţiile”, a declarat Barabas

De altfel, supraimpozitarea clădirilor în paragină ar fi posibilă şi la Braşov, pentru că există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, dar prevederile acesteia nu pot fi aplicate. Spre deosebire de Oradea, în oraşul nostru nu există un regulament prin care să fie stabilite procentele de supraimpozitare şi modalitatea de constatare a stării tehnice a clădirilor.

Pe de altă parte, edilii braşoveni au anunţat că din anul 2019 vor lua în discuţie dacă se va aplica strict prevederea Codului Fiscal, respectiv ca scutirea să se acorde doar celor care şi-au renovat faţadele.

Anul viitor, facilitatea se va acorda pentru monumentele pentru care proprietarii vor depune cereri de scutire până la sfârşitul acestui an. Acest model s-a aplicat şi anul acesta, când, de scutirea de la plata impozitului, au beneficiat 431 de proprietăţi din clădiri incluse pe Lista Monumentelor Istorice.

O a treia direcţie de acţiune aplicată la Oradea este implementarea unui program de reabilitare a faţadelor de la stradă. 

Prin acest program, la Oradea s-au efectuat deja lucrări la 40 de faţade de la stradă şi/sau învelitori, iar în viitor se ia în calcul ca astfel de intervenţii să se realizeze şi în curţi. În prima etapă s-au realizat intervenţii la clădirile în care existau şi locuinţe sau spaţii aflate în proprietatea autorităţilor locale”. 

Programul se derulează printr-o fundaţie a Primăriei Oradea. De la bugetul local se asigură 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadei, iar 80% reprezintă contribuţia proprietarilor. Dacă aceştia nu au suma necesară, valoarea lucrărilor este acoperită de la bugetul local, urmând ca proprietarii să returneze cei 80% în rate, fără a li se percepe dobândă.

Reprezentanţii Primăriei Oradea au spus că cea mai complicată etapă este obţinerea acordului proprietarilor pentru realizarea lucrărilor”, a mai spus viceprimarul.

Acesta a precizat că directorul fundaţiei de la Oradea va veni în luna ianuarie la Braşov, pentru a se purta noi discuţii: „Până atunci vrem să pregătim şi noi un proiect de procedură pentru implementarea unui astfel de program. Intenţia noastră este ca în anul 2018 să avansăm foarte mult, astfel să ajungem la faza de demarare a lucrărilor”. BunaZiuaBrasov

29.12.2017
202 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Bran
Brasov
Codlea
Fagaras
Ghimbav
Harman
Predeal
Rasnov
Rupea
Sacele
Victoria
Zarnesti


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Braşov pentru ziua de azi.


 
Informatii din Braşov

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design