Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Cluj: ''Statutul metropolei – dictatorial si nedemocratic''

Marius Nicoara
Faclia

Ex-presedintele Consiliului Judetean, liberalul Marius Nicoara, la unison cu primarii comunelor care ar urma sa faca parte din zona metropolitana considera statutul zonei metropolitane, intocmit de tandemul Boc-Tise, ca fiind dictatorial si nedemocratic.

Acestia spun ca, printr-o „strategie perversa", cei doi s-au asociat mai intii „intre ei", prin institutiile pe care le conduc, pentru a cistiga timp in vederea schimbarii vechiului statut, respectiv a elaborarii unui statut care sa avantajeze Partidul Democrat - Liberal, pe care Boc si Tise il reprezinta, si care sa le permita un control total asupra banilor europeni ce vor fi alocati pentru dezvoltarea zonei metropolitane.

Primarii comunelor care ar urma sa faca parte din zona metropolitana sint nemultumiti de vocea slaba pe care o vor avea in consiliul de administratie al metropolei. Acestia isi pun toate sperantele in modificarea statutului pe baza obiectiilor pe care trebuie sa le prezinte, insa, potrivit lui Nicoara, reprezentantii PD-L nu vor tine seama de acestea.

Nicoara: „E o strategie „perversa"

In opinia fostului presedinte al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, reprezentantii PD-L au recurs la o strategie perversa pentru a putea obtine ceea ce si-au propus. „Este o strategie perversa.

S-au asociat Consiliul Judetean cu Primaria si au chemat comunele in ultima secunda, impunindu-le un statut si un termen foarte scurt pentru discutarea si analizarea lui. Toate acestea pentru a putea trage spuza pe turta lor", considera Nicoara.

Emil Boc si Alin Tise, reprezentantii Partidului Democrat-Liberal in administratia locala clujeana, sint acuzati de practici dictatoriale si de ignorarea atit de clamatei democratii. „Asa cum, de altfel, ne-a obisnuit pina acum Partidul Democrat, este un mod dictatorial de a pune problema. Niciuna dintre comunele judetului Cluj nu are 10.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca municipiul Cluj-Napoca va fi reprezentat de 30 de persoane, iar reprezentantii tuturor celor 18 comune vor constitui, prin comparatie, o cantitate neglijabila.

Modul in care se pune problema in acest statut este complet nedemocratic", afirma fostul presedinte al CJ, cel care, a elaborat, in perioada mandatului sau, un proiect de realizarea a zonei metropolitane. „Eu am dorit sa fie altfel – in propunerea mea, eram parteneri cu cei din comune. Emil Boc si Alin Tise au creat un statut in care parteneriatul e un cuvint uitat. Practic, este o relatie de subordonare si de incalcare a independentei comunelor, o ignorare a punctului de vedere al reprezentantilor acestora.

Nu oglindeste egalitatea de sanse", subliniaza Nicoara. In opinia acestuia, accentul trebuia sa se puna pe dezvoltarea zonelor limitrofe Clujului si aducerea lor la nivelul municipiului. „Zona metropolitana inseamna ridicarea zonelor limitrofe prin investitii in infrastructura – apa, canalizare, drumuri – in asa fel incit aceste zone sa devina o optiune pentru dezvoltarea investitiilor - si a celor industriale si imobiliare. Sa creasca pretul terenului acolo, sa scada presiunea asupra pretului terenurilor din Cluj.

Toate acestea se pot face doar investind in zona din jurul Clujului, in primul rind in infrastructura. Zona metropolitana trebuie sa se dezvolte unitar si echilibrat. Toate comunele trebui sa aiba sanse egale de dezvoltare, pentru ca asta presupune democratia. Fiecare unitate administrativa trebuie sa aiba drept egal de vot, respectiv fiecare comunitate trebuie sa fie reprezentata de o singura persoana. Acest statut creeaza un dezechilibru in favoarea municipiului, in viitorul consiliu de conducere al zonei metropolitane", spune Nicoara.

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, se declara, la rindul sau, extrem de nemultumita de noul statut al zonei metropolitane, prezentat marti de catre Boc si Tise. „Nu mi se pare fireasca reprezentarea prevazuta in acest statut. De ce un reprezentant la 10.000 de locuitori? Nu vad de ce trebuie ca municipiul Cluj sa aiba 30 de reprezentanti, iar comunele doar cite unul. Este foarte clar ca se va merge doar pe votul acordat.

Degeaba voi avea cofinantare la proiecte si multe altele, ca daca nu va conveni cuiva, se va vota impotriva. In aceste conditii, va fi foarte greu sa obtii bani pe proiecte. E firesc, si normal ca toate comunitatile sa se dezvolte – pentru ca asta aduce bunastarea locuitorilor. Avem o zona metropolitana la Iasi, care functioneaza de ani de zile, dar nu exista asemenea prevederi – fiecare comunitate este reprezentata de un singur om. Asa este peste tot unde exista zone metropolitane", afirma primarita din Chinteni, Lucia Suciu.

Banul, ochiul dracului

De asemenea, fostul presedinte al CJ considera ca, prin statutul pe care l-au elaborat, privind crearea zonei metropolitane, Boc si Tise vor sa detina control administrativ si financiar al viitoarei metropole. „Banii cei multi, care vor veni, vor fi distribuiti de catre acea echipa – care sigur va fi o echipa portocalie. La mijloc sint foarte multi bani care vor fi gestionati exclusiv de acestia.

„Este evident faptul ca administratia PD-L a ales aceasta forma de statut pentru a putea detine controlul financiar. Acesta a fost si motivul tergiversarii invitarii noastre in aceasta asa-zisa asociere. Pentru ca in prima etapa s-a semnat un acord intre Consiliul Judetean si Primaria municipiului Cluj-Napoca.

In momentul in care a intervenit presa si povestea a capatat amploare, s-au gindit ca ar fi bine sa cheme si comunele, pe care, firesc, era sa le cheme de la bun inceput si sa se mearga pe vechiul statut, intocmit sub mandatul domnului Nicoara, in care exista reprezentare egala si in care nu s-a pus niciodata in discutie reprezenarea de o persoana la 10.000 de locuitori. Sau, daca voiau statut nou, trebuia sa il facem cu totii, impreuna, pentru ca avem aceleasi drepturi si fiecare avem persoane de specialitate cu care lucram", afirma Lucia Suciu.

Mai mult, Nicoara atrage atentia asupra faptului ca viitorul for de conducere al zonei metropolitane, asa cum a fost el gindit de Emil Boc si de Alin Tise, nu va putea lua decizii, dat fiind faptul ca este format dintr-un numar par de membri.

„Este stupid faptul ca au prevazut constituirea unui consiliu cu un numar par de membri. Orice for deliberativ trebuie sa aiba numar impar de membri, pentru ca votul sa poata fi valabil, respectiv pentru a nu exista posibilitatea de vot egal", atrage atentia Nicoara. Mai mult, consiliul de conducere al zonei metropolitane va papa o groaza de bani publici. „Noul statut presupune ca metropola sa fie condusa de un consiliu format din 48 de membri. Nu stiu de ce trebuie asa de multi reprezentanti, pentru ca sint convins ca acestia vor avea si indemnizatii de sedinta, evident, din bani publici.

Acest lucru va aduce atingere bugetului municipiului, respectiv al judetului si intregii functionari a acestei noi institutii. Nu era necesar un consiliu atit de mare. Fiecare unitate administrativa trebuia sa aiba un singur reprezentant si, la buna intelegere, sa se cada de acord asupra proiectelor care trebuie facute pentru dezvoltarea zonei metropolitane care inseamna tot ce este in jurul Clujului, nu neaparat Cluj-Napoca.

Primarii clujeni, ignorati de la cap la coada

Primarul comunei Chinteni precizeaza ca decizia participarii la proiectul formarii zonei metropolitane o va lua deliberativul local. „Trebuie sa ma consult cu Consiliul local, sa vad care este parerea consilierilor. In functie de asta, se vor formula obiectii si se va organiza o alta intilnire in care acestea vor fi discutate", spune Lucia Suciu.

„Eu cred ca, orice obiectii vor face primariile, acestea vor fi respinse. Li se va spune ca daca nu le convine, sa nu intre in aceasta asociere, iar acestea, neavind de ales, vor fi obligate sa accepte conditiile dure impuse de Boc si Tise", considera Marius Nicoara.

16.10.2008
619 vizualizari
+ SHARE   
 
Adriana Stupar
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Transilvania

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design