Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Composesoratul BORSA a detinut 6.000 ha terenuri si nu 17.000 ha cat a solicitat in instanta, spune primarul localitatii, Sorin Timis

Primarul Sorin Timis

Vechiul composesorat Borşa din Munţii Maramureşului avea o întindere de peste 6.000 hectare de teren împădurit şi nu 17.000 hectare aşa cum solicită administraţia Asociaţiei Composesorale Borşa, în urma unui lanţ de procese de procese care durează de peste 25 de ani, a declarat, luni,  primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.

"Situaţia reală în privinţa terenurilor care s-au aflat în gestiunea fostului Composesorat Nobil Borşa a venit în urma identificării unor documente găsite recent în timp ce se demola vechea casă în care a funcţionat încă doi ani după al Doilea Război Mondial sediul composesoratului din oraş. Dintr-o citire sumară a documentelor găsite, majoritatea scrise în limba maghiară, dar şi română, am stabilit că vechii deţinători aveau, conform documentelor datate pe perioada anilor 1933- 1947, doar 6.036 hectare de suprafaţă deţinută şi nicidecum peste 17.000 ha aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul unor lungi procese", a spus Sorin Timiş.

Primarul oraşului Borşa a mai arătat că sacii cu documente găsite în clădirea demolată care a aparţinut până în anul 1947 fostului Composesorat Nobil Borşa urmează a fi triaţi, documentele traduse şi făcută publică situaţia reală.

"Avem câţiva saci de documente găsite, câteva le-am tradus, însă urmează să traducem toate documentele în limba maghiară pentru a avea o imagine cât mai precisă în privinţa fostului domeniu composesoral. Până în acest moment, numai din documentele întocmite în limba română ne-am edificat asupra suprafeţelor de teren deţinute de fiecare membru, dar şi cui au fost transmise drepturile de membru moştenitor în urma decesului acestor membri (...) Consider că din acest moment putem avea o altă abordare în relaţia statului cu actuala Asociaţie Composesorală Borşa, renumită pentru revendicările uriaşe de terenuri împădurite, în ultimii ani", a mai spus Sorin Timiş.

Vechiul domeniu deţinut de Composesoratului Nobil Borşa se întindea pe o suprafaţă de mai multe mii de hectare de pădure, de la gura Cislişoarei până la Poiana 3 Râuri. AGERPRES

19.03.2018
239 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Maramureş

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design