Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Firea: Master planul pentru managementul integrat al deseurilor, lansat in dezbatere la finele lunii aprilie; PMB: Achizitiile initiate de Compania Municipala Agrement pentru "Bucuresti, Inima Ta" au respectat prevederile legale

Primarul general Gabriela Firea

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat marţi că la sfârşitul lunii aprilie va fi lansat în dezbatere publică master planul pentru managementul integrat al deşeurilor, un document care va prevede responsabilităţile, dar şi sancţiunile în domeniu.

"Acolo vom avea, fiecare în parte, precizate atât responsabilităţile, cât şi ceea ce se va întâmpla în cazul nerespectării acestui master plan de management integrat al deşeurilor. Nu aş vrea să fiu genul de om care anunţă sancţiunea, amenda înainte de a oferi soluţii. Cred că în primul rând trebuie să găsim soluţii, astfel încât să fie la îndemână, atât pentru instituţii, cât şi pentru cetăţeni, să poată să colecteze selectiv. Deocamdată, sistemele sunt empirice, suntem foarte la început. Eforturile vor trebui să fie foarte mari pentru recuperarea acestor decalaje", a declarat edilul în cadrul forumului "Managementul Deşeurilor în Economia Circulară", găzduit la Palatul Parlamentului.

Firea a menţionat că acest master plan va conţine prevederi în ce priveşte deşeurile din construcţii şi cele provenite din unităţi medicale.

"În Bucureşti s-a construit foarte mult şi în zona limitrofă. E important să ştim ce facem cu aceste deşeuri din construcţii şi demolări, pentru că privim cu ochiul liber cum oraşul e degradat, gradul de poluare creşte, pentru că nu există niciun regulament foarte clar stabilit: ce se întâmplă şi care este răspunderea pentru deşeurile din construcţii şi demolări. Şi aşa avem în foarte multe cartiere munţi de deşeuri proveniţi din construcţii. (...) Vom avea referiri clare la deşeurile periculoase, inclusiv cele care provin din domeniul sănătăţii. În toate ţările civilizate se pune un accent foarte important pe reciclarea acestor deşeuri, dar cu regim special, pentru că nu pot fi amestecate cu alte tipuri de deşeuri cele periculoase care provin din spitale, clinici şi policlinici", a mai spus ea.

Edilul general a adăugat că potrivit noului Plan Urbanistic General, toţi dezvoltatorii imobiliari vor avea obligativitatea să creeze baza pentru colectare selectivă, prin containere îngropate sau semiîngropate.

"Planul Urbanistic General este un document la care se lucrează de câţiva ani, ne propunem să îl prezentăm publicului în faza finală, iar acesta va cuprinde prevederi clare prin care toţi dezvoltatorii imobiliari vor avea obligativitatea să creeze baza pentru colectare selectivă, prin containere care să fie ori îngropate, ori semiîngropate. Ne-am gândit la această soluţie tocmai pornind de la faptul că s-a construit foarte mult şi, din nefericire, nici legiuitorul, nici regulamentele Municipalităţii nu au prevăzut încă din faza iniţială o posibilitate ca locuitorii să poată să colecteze selectiv, chiar de la început", a menţionat primarul. AGERPRES

Primăria Capitalei precizează că achiziţiile publice iniţiate de Compania Municipală Agrement Bucureşti SA pentru evenimentul "Bucureşti, Inima Ta" au respectat toate prevederile Legii 98/2016 privind achiziţiile publice.

Precizările PMB vin după ce luni Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) susţinea, într-un comunicat, că firmele Primăriei "sfidează în mod legal principiile achiziţiilor publice", în condiţiile în care noile companii sunt atât entităţi contractante, cât şi operatori economici.

"Achiziţiile publice iniţiate de societatea la care se face referire, Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, pentru evenimentul 'Bucureşti, Inima Ta', au respectat toate prevederile legale prevăzute de Legea 98/2016 privind achiziţiile publice. Autoritatea contractantă, în speţă Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, în urma unui studiu de piaţă efectuat pentru determinarea preţului just, pentru servicii de pază şi protecţie, a constatat faptul că preţul ofertat de Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA este unul real, respecta concurenţa din piaţă şi, în mod absolut legal, în baza art. 31 alin. 3 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, a atribuit contractul de prestări servicii de pază şi protecţie către societatea mai sus menţionată", subliniază PMB, într-un comunicat de presă.

Primăria atrage atenţia asupra faptului că în cuprinsul comunicatului FPSC în mod eronat a fost menţionat faptul că valoarea contractului de servicii de pază şi protecţie ar fi fost în cuantum de 107.280 lei.

"Din simpla lecturare a achiziţiei iniţiate de reprezentanţii societăţii Compania Municipală Agrement Bucureşti SA rezultă, fără echivoc, faptul că valoarea totală a contractului de servicii de pază şi protecţie, calculată pentru un total de 4 posturi de pază permanente, respectiv 1.800 de ore, la valoarea de 14,90 lei, este de 26.820 lei şi nicidecum 107.280 lei"
, arată PMB.

Primăria adaugă că activitatea companiilor municipale este transparentă, respectă legislaţia privind achiziţiile şi va fi supusă anual controlului Curţii de Conturi. De asemenea, companiile vor raporta activitatea economică în faţa Consiliului General.

"Reamintim că Holdingul Municipal, înfiinţat de Primăria Municipiului Bucureşti, are ca obiectiv administrarea mult mai eficientă a patrimoniului public şi furnizarea serviciilor publice la standarde europene, la preţuri mult mai mici decât cele actuale, toate aceste măsuri constituind îmbunătăţiri ale administrării bugetului Capitalei, în beneficiul bucureştenilor", susţine PMB.

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) a arătat, în comunicatul citat, că firma municipală Agrement SA Bucureşti a atribuit servicii de pază în valoare de peste 100.000 de lei către Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA pentru evenimentul "Bucureşti, Inima Ta".

"Compania Municipală Agrement SA Bucureşti a atribuit direct servicii de pază în valoare de 107.280 lei către Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA pentru evenimentul 'Bucureşti, Inima Ta'. Aceeaşi societate atribuie direct Companiei Municipale Iluminat Public Bucureşti SA servicii de iluminat în valoare de 105.128,24 lei, postând un anunţ în acest sens la ora 11,18. Răspunsul companiei cu domeniul de activitate iluminat public vine la ora 11,41, iar la 12,47 în aceeaşi zi contractul este atribuit. Practica arată că entităţile contractante studiază piaţa şi de la momentul în care publică un anunţ în SEAP lasă cel puţin 24 de ore (în general 48 - 72 ore) pentru ca operatorii economici interesaţi să îşi prezinte ofertele... În cazul exemplificat, 30 de minute puse la dispoziţie de una din firmele primăriei pentru ofertare exclude orice concurenţă sau posibilitatea de a obţine cel mai bun preţ, respectiv de a economisi banul public", arăta Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii. AGERPRES

21.03.2018
264 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design