Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Fostul primar al municipiului IASI, Gheorghe Nichita, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Nichita: "Sunt nevinovat"

Gheorghe Nichita

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, având şi interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică.

"Condamnă pe inculpatul Nichita Gheorghe la pedeapsa principală de 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar) pe o perioada de 3 ani după executarea pedepsei principale”, se arată în decizia instanţei.

În aceeaşi cauză a fost condamnat şi omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, scrie Cotidianul.

"Mi se pare o decizie nedreaptă. Cumplit de nedreaptă, motiv pentru care avocaţii mei au făcut apel azi. Sigur, aşteptăm să vedem motivaţia judecătorului, pentru a ne construi apărarea pe mai departe. Ştiu că sunt nevinovat şi că e un dosar efectiv comandat", a declarat pentru AGERPRES fostul primar Gheorghe Nichita

Întrebat de cine a fost comandat, fostul primar de Iaşi a replicat: "Cine conduce România asta? Nu mai contează. Nu comentez mai mult că n-are sens", a declarat Gheorghe Nichita

"Cei de la Consiliul Judeţean, dacă vor să rămân în continuare cu ei, îi ajut. Dacă nu, atunci o să iau decizia necesară. Deocamdată, decizia instanţei nu e definitivă, ea fiind în primă instanţă. Depinde de cei de la Consiliul Judeţean ce vor. Unde să mă duc? Trebuie să mănânc o bucată de pâine. Cel care este cercetat, judecat sau în primă instanţă condamnat i se pune sechestru pe tot, nu poate face împrumut la bancă, nu poate să dezvolte niciun fel de activitate. Privaţilor le e frică să te angajeze, pentru a nu fi urmăriţi de organele judiciare. Eşti expus să mori de foame. Nu poţi face niciun fel de activitate. Pentru mine, e important să fiu util. Sunt vremuri şi vremuri, dar asta nu mă demobilizează să spun oamenilor că sunt nevinovat", a completat fostul primar al Iaşiului.

Potrivit DNA, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului ''Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi'', care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, proiect finanţat din fonduri europene, în calitate de primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita i-a pretins în mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al SC Information Business Consulting SRL - IBC) şi, în mod indirect, lui Tiberiu Urdăreanu (preşedintele grupului de firme UTI) un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii. 

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici şi Urdăreanu, aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu (vicepreşedinte al grupului de firme UTI) şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi daţi cu titlu de mită. 

De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, ale căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi. 

Astfel, procurorii susţin că, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi Mardarasevici, a unei vizite în China (Beijing) şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, beneficii constând în reduceri de 30 - 40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti. 

Conform DNA, totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, scrie Stiri pe surse.

13.11.2017
127 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design