Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Gabriela Firea si primarul interimar al Chisinaului au stabilit o colaborare in ceea ce priveste delegarea unor servicii publice; Gabriela Firea: Oferim tabere pentru 1.000 de elevi si studenti din Chisinau

Gabriela Firea si Silvia Radu

Primarul general Gabriela Firea a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Chişinău, împreună cu primarul interimar al Capitalei Republicii Moldova, Silvia Radu, că a fost convenită o colaborare în ceea ce priveşte delegarea unor servicii publice, menită să contribuie la cheltuirea eficientă a banilor publici.

“În cadrul vizitei la Bucureşti a doamnei primar general Silvia Radu am semnat un acord de colaborare care consfinţeşte acţiuni concrete în domeniile Educaţie, Sănătate, Cultură. Nu dorim să ne oprim aici. Am vrea şi am stabilit în cadrul întrevederii pe care am avut-o să continuăm cu o colaborare în ceea ce priveşte delegarea unor servicii publice, astfel încât să se realizeze dezideratul comun ca banii publici să fie cheltuiţi cu chibzuinţă, să nu existe risipă financiară, iar tot ceea ce există în bugetul municipalităţii să fie cheltuit cu inteligenţă, în folosul şi în beneficiul cetăţenilor. Avem şi noi o experienţă de un an şi jumătate în care am redus foarte mult costurile, iar calitatea serviciilor publice a crescut, iar costurile au scăzut, ceea ce este de dorit pentru orice municipalitate”, a declarat Firea.

Ea a adăugat că cele două municipalităţi doresc să coopereze şi în ceea ce priveşte regenerarea urbană. Firea a precizat totodată că Radu este foarte interesată de consolidarea clădirilor de patrimoniu şi doreşte să afle mai multe despre experienţa municipalităţii bucureştene în domeniu.

“De asemenea, dorim să împărtăşim din experienţa noastră, chiar dacă nu este vastă, dar este un început necesar şi pentru Chişinău, privind dezvoltarea în sensul unui oraş smart şi ne dorim să sprijinim municipalitatea din Chişinău cu experienţa noastră, astfel încât şi cetăţenii de la Chişinău să beneficieze de toate noile descoperiri în privinţa digitalizării, siguranţei şi securităţii cetăţenilor, fie că e vorba de semaforizări inteligente, parcări inteligente, siguranţa cetăţenilor care sunt în parcuri sau a elevilor la şcoală”, a menţionat Gabriela Firea.

Ea a adăugat că îşi doreşte ca relaţia bilaterală să depăşească “atât etapa din anii ’90, a podurilor de flori, cât şi etapa care era consacrată în special unei colaborări culturale şi educaţionale”.

 “Am venit aici ca o soră, iar noi toţi am venit aici ca fraţii voştri şi nu doar ca prieteni sau vecini, iar fraţii, între ei, trebuie nu doar să se iubească, ci şi să se şi sprijine în diferitele momente ale vieţii. Pentru mine, personal, este o mare bucurie să mă aflu la Chişinău, chiar în această lună, atât de simbolică, în anul centenar. Pe 27 martie, acum o sută de ani, Sfatul ţării, parlamentul de la Chişinău, vota cu o largă majoritate unirea Basarabiei şi, iată, noi, după atâţia ani, suntem împreună pentru a pune întreaga noastră activitate în slujba cetăţenilor”, a spus Firea.

Silvia Radu a apreciat că vizita Gabrielei Firea la Chişinău reprezintă un pas înainte “în dezvoltarea frumoaselor relaţii” stabilite la Bucureşti, pe 14 februarie, când a fost semnat un program de colaborare între cele două municipalităţi.

Aş vrea să îi mulţumesc încă o dată doamnei primar pentru faptul că este dispusă să ajute oraşul Chişinău cu un program care a fost semnat la Bucureşti, printr-un protocol, unde s-au expus un şir de acţiuni care vor ţine de implementarea unor proiecte concrete, în domenii atât de importante pentru Chişinău: Educaţie, Sănătate, Cultură”, a declarat ea.

Radu a vorbit, de asemenea, despre posibilitatea preluării sistemului companiilor municipale existent la Bucureşti.

“Am discutat despre o serie de posibilităţi de preluare a practicilor care au adus succes, fiind implementate la Bucureşti. Am discutat despre cadrul legal existent în Bucureşti care, la fel, ar putea fi preluat pentru a îmbunătăţi situaţia lucrurilor din municipiul Chişinău. Am vorbit despre eficienţa în gestiunea întreprinderilor municipale, proiecte educaţionale ce ţin de toate vârstele şi categoriile, începând de la copiii din grădiniţă şi terminând cu studenţii”, a precizat ea. AGERPRES

Primarul general Gabriela Firea a anunţat marţi că 500 de elevi şi 500 de studenţi din Chişinău vor beneficia de tabere în sezonul estival. Gabriela Firea se află la Chişinău, într-o vizită oficială.

"În ceea ce priveşte promisiunea pe care am făcut-o referitoare la elevii şi studenţii din Chişinău, vă informez că vom oferi un număr de 500 de tabere în sezonul estival pentru elevii din Chişinău şi un număr similar pentru studenţi", a spus edilul general, conform unui comunicat transmis de PMB.

Firea a mai arătat că în baza acordului de colaborare, semnat la Bucureşti, pe 14 februarie, Municipalitatea bucureşteană va sprijini reabilitarea unei maternităţi şi a unui liceu din Chişinău.

"În ceea ce priveşte acţiunile concrete derivate din acordul nostru de cooperare, vom contribui la consolidarea maternităţii, respectiv a Spitalului nr.1, şi ne vom implica integral în reabilitarea unei secţii de pediatrie care nu se află în prezent în cei mai buni parametri. Am propus constituirea unui grup de lucru format din experţi ai celor două primării, astfel încât lucrările să poată demara cât mai rapid, iar reprezentanţii ASSMB vor demara discuţii privind organizarea unor stagii de perfecţionare pentru managerii unităţilor medicale din Chişinău şi pentru medicii rezidenţi şi specialişti, aşa cum am promis la semnarea Programului de cooperare. Intenţionăm, de asemenea, să colaborăm îndeaproape şi pentru refacerea Liceului 'Mihai Eminescu', care necesită lucrări urgenţe de reabilitare. În acest liceu învaţă o mie de elevi şi, deşi primăria din Chişinău a alocat bani pentru refacerea acestuia, sumele nu sunt suficiente, drept pentru care Bucureştiul va sprijini aceste lucrări", a spus primarul.

Gabriela Firea a mai precizat că autorităţile de la Chişinău au cerut sprijin Bucureştiului la elaborarea unui regulament în ceea ce priveşte domeniul urbanismului, deoarece, în acest moment, în capitala R. Moldova nu există reglementări clare referitoare la controlul construcţiilor.

"Primarul Silvia Radu şi-a exprimat intenţia de a demara proiecte de revitalizare a patrimoniului arhitectural, solicitând expertiză specialiştilor de la Bucureşti pentru reabilitarea clădirilor care au valoare de patrimoniu din Centrul Vechi al capitalei Republicii Moldova. Astfel, echipele tehnice din cele două capitale se vor întâlni în perioada imediat următoare pentru a stabili un calendar de lucru", menţionează sursa citată.

Tot în urma semnării programului de cooperare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat hotărârea care împuterniceşte RATB să încheie un acord cu Serviciul de Transport Local Chişinău, în vederea transmiterii a două autobuze care vor circula pe un traseu cultural al Capitalei Republicii Moldova, a arătat PMB.

De asemenea, direcţiile de cultură ale celor două primării au demarat programul "Săptămâna teatrelor bucureştene" la Chişinău şi "Săptămâna teatrelor din Chişinău" la Bucureşti.

Primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu, a arătat că fondurile care se vor aloca pentru renovarea Spitalului nr. 1, pentru Liceul ''Mihai Eminescu'', dar şi pentru acţiunile culturale sunt extrem de necesare.

"Practic, în acest moment se trece la un alt nivel. Dacă înainte majoritatea acţiunilor demarate împreună de cele două municipalităţi aveau în centru acţiunile culturale, iată că odată cu semnarea acestui acord trecem în etapa în care Primăria Municipiului Bucureşti oferă ajutor în domeniile cheie - sănătate, educaţie şi transport, iar astăzi am discutat despre operaţionalizarea acordului cadru. Cred că din acest moment a început numărătoarea inversă până la momentul în care vom vedea că aceste proiecte s-au materializat. Sunt încrezătoare că relaţia dintre Primăria Bucureşti şi Primăria Chişinău va progresa constant", a spus Silvia Radu. AGERPRES

07.03.2018
285 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design