Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Gabriela Firea: Am pus la dispozitia oamenilor de afaceri principiile de reglementare ale PUG; Firea anunta ca Primaria Capitalei se va implica in proiectul Cartierul Justitiei

Primarul general Gabriela Firea

Primarul general, Gabriela Firea, a participat, pe 6 decembrie, la întâlnirea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, în cadrul căreia au fost prezentate principiile de reglementare ale Planului Urbanistic General (PUG) al Bucureştiului, a informat Municipalitatea prin intermediul unui comunicat.

Am pus la dispoziţia oamenilor de afaceri din România principiile de reglementare ale Planului Urbanistic General al Capitalei, astfel încât aceştia să aibă o imagine de ansamblu a zonelor în care pot dezvolta investiţii, planuri de afaceri viabile şi predictibile. Ne dorim ca PUG să fie elaborat până la sfârşitul anului 2018, astfel încât oraşul să se poată dezvolta armonios şi să poată atrage, în acelaşi timp, investiţii private ce vor duce, implicit, la creşterea economiei şi a nivelului de trai al bucureştenilor. Atât Planul Urbanistic General, cât şi Legea Capitalei sunt documente programatice, esenţiale, aflate în strânsă legătură, iar finalizarea acestora va garanta dezvoltarea municipiului Bucureşti, a declarat edilul general..

La întâlnire au mai participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, antreprenori, avocaţi, arhitecţi, profesori universitari din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.

Arhitectul Tiberiu Florescu, reprezentatul Universităţii de Arhitectură, entitate care este liderul asocierii de firme ce lucrează la elaborarea PUG, a prezentat principiile de reglementare ale Planului Urbanistic General.

“Se lucrează la un PUG cu principii clare de reglementare, un plan viu, gândit pentru o bună administrare a oraşului, ce va avea caracter de lege locală şi va ţine cont de un echilibru între mediul public şi cel privat”, a precizat el.

De asemenea, Gabriela Firea a subliniat importanţa unei colaborări strânse între administraţia locală şi mediul de afaceri din România prin realizarea unor parteneriate şi proiecte comune. 

“Pentru ca acest parteneriate să se poată concretiza, sunt necesare întâlniri constante, ca premise ale unei relaţii corecte, transparente, eficiente şi de lungă durată între municipiul Bucureşti şi mediul de afaceri. Am înfiinţat cele 22 de companii municipale tocmai pentru a intra în parteneriate public-private cu mediul de afaceri pe domeniile de specialitate. Astfel, aceste colaborări se pot realiza direct, pe bazele unei legislaţii care încurajează aceste tipuri de colaborări, care au permis dezvoltarea în marile capitale europene”, a mai precizat ea.

PUG este un document strategic pentru dezvoltarea oraşului care reglementează organizarea reţelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor şi protejarea monumentelor istorice. AGERPRES

Primăria Capitalei va face parte din proiectul de realizare a Cartierului Justiţiei pe amplasamentul “Esplanada” din zona Unirii, a anunţat edilul şef Gabriela Firea, care a explicat că municipalitatea deţine jumătate din suprafaţa terenului. Edilul şef a precizat că acest subiect a fost abordat miercuri atât la Palatul Victoria, într-o întrevedere cu premierul şi cei doi vicepremieri, cât şi în cadrul unei întâlniri cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, la care au fost prezenţi şi primarii de sector.

“Am discutat şi despre Cartierul Justiţiei, de asemenea, sala filarmonică şi galeriile de artă, precum şi spaţiile pentru birouri care urmează să se construiască pe terenul central din zona Unirii. Am înţeles de la domnul prim-ministru că este şi decizia domniei sale şi de asemenea decizia domnului preşedinte Liviu Dragnea ca acest cartier important din Capitală să se construiască, fiind implicată sută la sută şi Primăria Capitalei, deoarece deţine jumătate din suprafaţă. De asemenea, litigiile persoanelor fizice care au teren în acea zonă sunt gestionate tot la Primăria Capitalei şi tot Primăria Capitalei se poate organiza în continuare prin specialiştii pe care îi are şi prin departamentele pe care le include de toate autorizaţiile de urbanism şi de construcţie“, a declarat Firea, la Parlament, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare şi primarii de sector.

Iniţial, Guvernul a aprobat un memorandum elaborat de Ministerul Justiţiei privind situaţia amplasamentului “Esplanada” din Capitală, în vederea dezvoltării Cartierului Justiţiei, în cadrul unui program de reconversie funcţională. În proiect era prevăzut ca tot terenul să fie preluat de Ministerul Justiţiei de la Ministerul Dezvoltării şi Primăria Capitalei.

Gabriela Firea a explicat că în cadrul discuţiilor a fost înţeles rolul pe care Primăria Capitalei trebuie să-l aibă în acest proiect, fiind interesată de realizarea unei săli filarmonice, a unor galerii de artă, precum şi a unor clădiri de birouri. “Chiar dacă memorandumul care s-a încheiat săptămâna trecută nu prevede expres participarea Primăriei la acest proiect, ci doar Ministerul Dezvoltării, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Culturii, se va face o corecţie în perioada următoare. Noi ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să înceapă construcţia Cartierului Justiţiei, este o decizie comună atât la nivel de partid, cât şi la nivel de Guvern, cât şi la nivelul Primăriei Generale. Este la fel de important pentru noi să se construiască Cartierul Justiţiei, dar şi sala filarmonică şi de asemenea galeriile de artă, precum şi clădirile de birouri”, a arătat primarul general.

Pe 29 noiembrie, Ministrul Tudorel Toader a anunţat aprobarea memorandumului referitor la dezvoltarea Cartierului Justiţiei. Într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader preciza că, “în vederea realizării acestui obiectiv, Ministerul Justiţiei va prelua, în condiţiile legii, terenul aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării, precum şi partea de teren din proprietatea Municipiului Bucureşti, va face demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei juridice a suprafeţelor revendicate şi va realiza demersurile necesare în vederea schimbării denumirii amplasamentului din ‘Esplanada’ în ‘Cartierul Justiţiei'”. 

Toader declara, atunci că Ministerul Justiţiei va prelua toată suprafaţa, respectiv cele 10,7 hectare, urmând ca pe acel amplasament să fie reunite toate instituţiile juridice din Capitală.

În octombrie 2015, pe vremea când în fruntea ministerului se afla Robert Cazanciuc, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind amenajarea unui “cartier” al Justiţiei în zona centrală a Bucureştiului, unde să fie concentrate instituţii din sistemul judiciar, urmând să fie amenajat şi un centru cultural.

MJ preciza la momentul respectiv că obiectivul “Esplanada”, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care presupunea realizarea unui centru urban polifuncţional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat.

“În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiţie. (…) Acest complex urbanistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiţii, care va crea condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecţia Judiciară, Curtea de Apel Bucureşti, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri”, se arăta în nota de fundamentare. AGERPRES

07.12.2017
804 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Bucuresti - PMB
Bucuresti - Sect. 1
Bucuresti - Sect. 2
Bucuresti - Sect. 3
Bucuresti - Sect. 4
Bucuresti - Sect. 5
Bucuresti - Sect. 6


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bucureşti pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bucureşti

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design