Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Gheorghe Falca: Trebuie sa existe o lege a achizitiilor mult mai simpla

Primarul Gheorghe Falca

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat că este necesar ca Legea achiziţiilor să fie “mult mai simplă”, astfel încât să fie facilitată atragerea de fonduri europene. Gheorghe Falcă s-a numărat printre primarii care au participat pe 2 martie, la Guvern, la o întâlnire de lucru cu premierul Viorca Dăncilă pe tema stadiului implementării finanţărilor europene destinate autorităţilor publice locale.

“Toate administraţiile locale au înaintat problematica cu care se confruntă în momentul în care dorim să atragem fonduri europene. Am discutat foarte mult de ceea ce înseamnă proprietate, pentru noi este o condiţie obligatorie pentru a reuşi să luăm fondurile. Apoi am discutat de simplificarea legislaţiei pe achiziţii (…) şi am convenit să avem în următoarea perioadă o întâlnire pe zone, punctual, pe proiectele pe care le avem şi evident să gândim mai rapid funcţionarea aceasta a etapelor de atragere a fondurilor europene”, a declarat Falcă.

Referindu-se la Legea achiziţiilor publice, el a mai spus că s-a exprimat “dorinţa de a fi simplificată”. “Pe transfrontalier, în relaţia cu Ungaria, o achiziţie publică se rezolvă în 60 de zile. La noi, dacă există o contestaţie, se rezolvă în doi ani de zile şi întrebarea este: Cine câştigă? Statul pierde sigur (…) Trebuie să existe o lege a achiziţiilor mult mai simplă (…) Pe proiectele de preaderare, România a fost locul întâi în Europa la absorbţie. Ce s-a întâmplat cu noi de nu reuşim să facem acum, în aderare, absorbţie? Este, de fapt, o problemă generată de birocraţie”, a spus Falcă.

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat că autorităţile locale nu sunt vinovate de nivelul redus al atragerii fondurilor europene.

“Suntem într-o reală întârziere. O încercare subtilă de a aduce această chestiune în sarcina autorităţilor locale n-a ţinut, pentru că, de fapt, ghidurile au plecat foarte târziu, cu dese modificări. În cele din urmă cred că s-au lămurit câteva aspecte, mai ales pentru stabilitatea acestor documentaţii, care sunt către autorităţile locale şi încercarea de a accelera, chiar şi a recupera din pierderea de timp”, a spus Chirica.

El a precizat că, la nivelul României, “pe Axa 4, care vizează mobilitatea oraşelor reşedinţă de judeţ, nu este depus niciun proiect”.

“Nu cred că în acest an va fi o explozie de atragere a fondurilor europene pe Axa 4, ci doar de contractare, eventual, şi am vrea să grăbim această chestiune, dar în mod unanim cu toţii am fost de acord să depunem un efort comun şi să ajutăm ministerele, nu numai Ministerul Dezvoltării (…) Toate judeţele suferă de lipsa centurilor şi a autostrăzilor şi ne-am dat sprijinul să putem face parteneriate cu ministerele de resort, în speţă Ministerul Transporturilor, încât să devenim aplicanţi alături de ei şi să accelerăm atragerea fondurilor”, a mai afirmat Chirica. AGERPRES

05.03.2018
371 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Arad
Chisineu Cris
Curtici
Ineu
Lipova
Nadlac
Pancota
Pecica
Santana
Sebis


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Arad pentru ziua de azi.


 
Informatii din Arad

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design