Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Palatul Ullman, Casa venetiana si Cazarma Husarilor din ORADEA intra in reabilitare

Casa venetiana

Două palate din centrul istoric al municipiului Oradea, Palatul Ullman şi Rimanóczy Kálmán Senior – Casa veneţiană, vor intra în reabilitare, după ce marţi consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrări. Cele două clădiri monumentale au fost cuprinse în programul multianual de reabilitare a faţadelor al Primăriei, ale cărui reguli prevăd că Primăria finanţează lucrările, iar apoi recuperează banii de la locatari, care pot plăti împrumutul fără dobândă.

Ambele clădiri necesită intervenţia în regim de urgenţă datorită degradărilor de la acoperiş, faţade interioare şi exterioare, finisaje şi elemente decorative, cauzate de o degradare firească şi de intervenţii neconforme.

Palatul Ullman, o clădire reprezentativă pentru comunitatea evreiască din Oradea, ridicat în 1913, are nevoie de lucrări precum înlocuirea integrală a învelitorii şi a planşeului, ignifugarea clădirii, înlocuirea elementelor degradate ale şarpantei, repararea sau înlocuirea jgheaburilor şi a burlanelor, refacerea tâmplăriilor după modelele originale, refacerea tencuielilor şi a elementelor decorative, dar şi restaurarea celor două altoreliefuri ce reprezintă o menoră păzită de lei. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 8.350.000 de lei, iar durata de execuţie va fi de 24 de luni.

Palatul Rimanóczy Kálmán Senior, aflat la intersecţia străzilor Republicii cu Parcul Traian, necesită reabilitarea faţadelor exterioare şi interioare, dar şi intervenţii de înlocuire a elementelor degradate ale şarpantei, lucrări estimate la 3,5 milioane lei şi care vor dura 18 luni.

Această clădire a fost construită la începutul secolului XX, de arhitectul Rimanóczy Kalman Junior pentru tatăl său. Imobilul este inspirat de un palat din Veneţia, Cá D’Oro (Casa de Aur), denumită aşa graţie decoraţiilor aurii de pe faţade.

Un alt proiect important aprobat este cel privind Ansamblul Cazărmii Husarilor care urmează să fie reabilitat printr-un proiect cu finanţare europeană, de 4,7 milioane de lei, timp de 18 luni.

Clădirea Husarilor este un grup de clădiri aflat în situaţia cea mai dramatică dintre toate obiectivele de pe lista monumentelor istorice din Oradea. Starea lui s-a agravat în mod deosebit în ultimul deceniu, după ce a fost abandonat şi expus atât degradărilor cauzate de intemperii, cât şi furturilor de materiale de construcţii, dar şi după incendierea manejului din anul 1999 şi prăbuşirea unei porţiuni din zidul vestic. AGERPRES

28.03.2018
253 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Crişana

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design