Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primaria CAPITALEI si-a anuntat proiectele pentru Centenarul Marii Uniri

Primarul General Gabriela Firea

"Ne dorim să inaugurăm anul viitor un parc, deoarece avem nevoie de spațiu verde cât mai mult în Capitală. Parcul Centenar va fi într-o zonă centrală, a Pieței Eroilor, va fi cam de 1,2 hectare. De asemenea, o școală din București își va schimba numele actual și va purta denumirea unui personaj istoric emblematic pentru Marea Unire. În decursul întregului an, vor fi realizate și vor fi dezvelite, de asemenea, patru monumente de for public care sunt deja în lucru, zeci de expoziții tematice, lansări de filme documentare, piese de teatru, emisiuni filatelice, albume și cărți despre Marea Unire și despre personalitățile care au marcat acest eveniment, spectacole de folclor și multe altele", a precizat Firea, la un eveniment dedicat prezentării proiectelor "Centenar 2018".

Potrivit primarului general, cele patru monumente sunt dedicate lui Ion C. Brătianu, om politic liberal din generația ce a pregătit Marea Unire, a cărui statuie va fi amplasată în rondul Pieței Universității; Regelui Ferdinand I, a cărui statuie ecvestră va fi amplasată în Piața Victoriei; generalului Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii militare franceze care a pregătit Armata Română pentru intrarea în Primul Război Mondial — amplasat în zona străzii ce îi poartă numele și Reginei Maria a României — Arcul de Triumf.

Firea a menționat că vor fi încheiate parteneriate cu primării din țară, cu orașe "simbol" din punct de vedere istoric, pentru a realiza împreună evenimente, vizite la muzee, teatre, spectacole și la toate celelalte proiecte pe care Primăria Capitalei le-a propus.

Muzeul Municipiului București, Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, ARCUB și Creart vor organiza expoziții, spectacole și evenimente culturale, vor realiza filme dedicate evenimentelor care au dus la realizarea României Mari și personalităților care au participat la aceste evenimente. Între acestea se va înscrie și "Luna Bucureștilor", manifestare ce urmărește recuperarea unei tradiții interbelice.

Edilul-șef al Capitalei a trecut în revistă câteva dintre proiectele care au fost deja asumate de către Comisia Centenar, condusă de către academicianul Răzvan Theodorescu, și de Direcția de Cultură a Primăriei Capitalei, evenimente care sunt deja în faza de bugetare și trebuie pregătite. Este vorba despre proiecte ce vor fi realizate de Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Creart, ARCUB, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive PROEDUS, teatre și alte instituții culturale din București.

Academicianul Răzvan Theodorescu, prezent la eveniment, a subliniat importanța "crucială" a Centenarului.

Cu ocazia și prin intermediul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, românii de astăzi trebuie să le aducă un omagiu înaintașilor care au realizat Marea Unire și să își recapete acel "naționalism sănătos", cum l-a numit profesorul Theodorescu, ai cărui exponenți au fost, printre alții, Titu Maiorescu și Mihai Eminescu.

La eveniment au mai participat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și directori de teatre din Capitală. Agerpres

14.11.2017
135 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Bucuresti - PMB
Bucuresti - Sect. 1
Bucuresti - Sect. 2
Bucuresti - Sect. 3
Bucuresti - Sect. 4
Bucuresti - Sect. 5
Bucuresti - Sect. 6


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bucureşti pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bucureşti

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design