Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primaria CRAIOVA a alocat 9,36 milioane lei pentru constructia locuintelor incepute de firma chineza Ningjian

Primarul Mihai Genoiu

Primăria Craiova a alocat în bugetul pe acest an suma de 9,36 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la cartierul de locuinţe început în urmă cu trei ani de către firma chineză Shandong Ningjian Construction şi la care aceasta a renunţat în 2017 din cauza lipsei fondurilor, a anunţat primarul Mihai Genoiu.

Potrivit edilului, cartierul va fi construit din bani de la buget ca un proiect social, în baza Legii 114, iar primele două imobile vor fi realizate în acest an, pe modelul lor urmând să fie realizate şi celelalte blocuri de locuinţe.

“La ora aceasta se lucrează la caietul de sarcini pentru execuţie care se află într-o fază destul de avansată. Primele două blocuri vor fi finalizate anul acesta, iar pe modelul acestora vom continua şi cu celelalte”, a spus Genoiu.

Edilul a mai afirmat că, pentru alegerea unui nume pentru acest cartier care fusese denumit “chinezesc”, după provenienţa firmei care a demarat lucrările, se vor face solicitări de propuneri, o posibilă denumire fiind “Cartierul Romanescu”, pentru că se află lângă Parcul Nicolae Romanescu.

Primăria Craiova va construi cartierul de locuinţe cu caracter în baza Legii 114 care prevede că municipalitatea nu face profit şi va vinde doar la preţul cheltuielilor.

Firma chineză a început construirea cartierului de locuinţe pe un teren concesionat de la Primăria Craiova în baza unui memorandum de înţelegere semnat în septembrie 2014 la Beijing, de primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele firmei Ninjiang Construction Group Co Ltd, Yang Gencai, şi Hu Huibang, managerul general al Băncii de Dezvoltare a Chinei, în prezenţa premierilor din România şi China, Victor Ponta şi Li Keqiang.

Terenul a aparţinut unei unităţi militare, iar lucrările au început în luna martie 2015, preţul de vânzare al apartamentelor fiind de 400 euro/m.p., fără TVA.

Memorandumul prevedea colaborarea între firma de construcţii, bancă şi Primăria municipiului Craiova pentru o investiţie de peste 35 milioane de euro pentru construirea a peste 1.800 de apartamente, iar banii ar fi urmat să provină de la Banca de Dezvoltare a Chinei, care credita firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei pentru concesionarea terenului.

Din lipsă de fonduri, firma a încetat lucrările la finalul anului 2015, iar pe 15 martie 2016, municipalitatea a notificat-o, solicitând reluarea lucrărilor până la data de 31 martie 2016, în caz contrar, autoritatea urmând să rezilieze unilateral contractul de concesiune pe teren, situaţie în care terenul situat în str. Caracal nr.132 din Craiova, ce face obiectul contractului de concesiune, ar fi urmat să revină de drept în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Pe 1 aprilie 2016, firma chineză a solicitat Primăriei Craiova “înţelegere şi sprijin în continuare pentru a putea finaliza proiectul”, iar în susţinerea solicitării a precizat faptul că finanţarea acestui proiect a întâmpinat dificultăţi care au condus la sistarea lucrărilor şi din cauza ajustărilor politicilor economice din China, însă, în ultima perioadă, firma a făcut noi progrese în asigurarea fondurilor necesare realizării proiectului de locuinţe, beneficiind chiar de sprijinul Primăriei oraşului Jining.

Întrucât la data de 15 ianuarie 2017 s-a împlinit termenul până la care Consiliul Local al Municipiului Craiova se obliga să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului care i-a fost transferat, în vederea cumpărării de către personalul MApN, acest termen a fost prelungit prin hotărâre de guvern în urmă cu două săptămâni până la 15 ianuarie 2020.

În iulie 2017, Primăria Craiova a reziliat contractul cu firma chineză care nu a reuşit să facă dovada disponibilităţii fondurilor necesare pentru reluarea lucrărilor. AGERPRES

22.02.2018
148 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Oltenia

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design