Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primaria CRAIOVA transfera catre ANL construirea cartierului de locuinte inceput de firma chineza Shandong

Primarul Mihai Genoiu

Primăria Craiova a decis să transfere către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) cartierul de imobile început în urmă cu mai bine de trei ani de firma chineză Shandong Ningjian Construction, dar la care aceasta a renunţat anul trecut din lipsă de fonduri. Astfel, ANL urmează să realizeze 1.819 apartamente prin programul de construcţii locuinţe proprietate personală cu credit ipotecar, cu regim de înălţime P + 10 E.

Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Local care va fi supus votului în şedinţa din 29 martie, Primăria Craiova solicită aleşilor locali să aprobe încheierea unui contract cu ANL prin care terenul de 67.511,00 mp, situat în Craiova, str. Caracal, nr. 132, preluat de la Ministerul Apărării Naţionale, să fie transferat în folosinţă gratuită Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe durata construcţiei locuinţelor până la predarea acestora către beneficiarii de credit, inclusiv lucrările pe care firma chineză le-a construit la câteva blocuri.

De asemenea, municipiul Craiova se obligă să aloce de la bugetul local sumele necesare pentru executarea lucrărilor privind utilităţile aferente construcţiei, precum şi pentru sistematizare verticală.

Firma chineză a început construirea cartierului de locuinţe pe un teren concesionat de la Primăria Craiova în baza unui memorandum de înţelegere semnat în septembrie 2014 la Beijing, de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele firmei Ninjiang Construction Group Co Ltd, Yang Gencai, şi Hu Huibang, managerul general al Băncii de Dezvoltare a Chinei, în prezenţa premierilor din România şi China, Victor Ponta şi Li Keqiang.

Terenul a aparţinut unei unităţi militare, iar lucrările au început în luna martie 2015, preţul de vânzare al apartamentelor fiind de 400 euro/mp, fără TVA. Memorandumul prevedea colaborarea între firma de construcţii, bancă şi Primăria Municipiului Craiova pentru o investiţie de peste 35 milioane euro pentru construirea a peste 1.800 de apartamente, iar banii ar fi urmat să provină de la Banca de Dezvoltare a Chinei, care credita firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei pentru concesionarea terenului.

Din lipsă de fonduri, firma a încetat lucrările la finalul anului 2015, iar pe 15 martie 2016, municipalitatea a notificat-o solicitând reluarea lucrărilor până la data de 31 martie 2016, în caz contrar, autoritatea urmând să rezilieze unilateral contractul de concesiune pe teren, situaţie în care terenul respectiv, ce face obiectul contractului de concesiune, ar fi urmat să revină de drept în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Pe 1 aprilie 2016, firma chineză a solicitat Primăriei Craiova "înţelegere şi sprijin în continuare pentru a putea finaliza proiectul", iar în susţinerea solicitării a precizat faptul că finanţarea acestui proiect a întâmpinat dificultăţi care au condus la sistarea lucrărilor şi din cauza ajustărilor politicilor economice din China, însă în ultima perioadă firma a făcut noi progrese în asigurarea fondurilor necesare realizării proiectului de locuinţe, beneficiind chiar de sprijinul Primăriei oraşului Jining.

Deoarece la data de 15 ianuarie 2017 s-a împlinit termenul până la care Consiliul Local al Municipiului Craiova se obliga să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului care i-a fost transferat, în vederea cumpărării de către personalul MApN, acest termen a fost prelungit prin hotărâre de guvern până la 15 ianuarie 2020.

În iulie 2017, Primăria Craiova a reziliat contractul cu firma chineză care nu a reuşit să facă dovada disponibilităţii fondurilor necesare pentru reluarea lucrărilor.

În decembrie anul trecut, primarul Craiovei, Mihai Genoiu, a anunţat că acest cartier va fi continuat în 2018 de către primărie, ca un proiect social, în baza Legii 114.

"Cartierul chinezesc este prins în bugetul pentru anul 2018 şi pentru primele trei blocuri (aproximativ 250 de apartamente) lucrăm la caietul de sarcini, la documentele necesare, întrucât comisia de la nivelul primăriei a hotărât că cea mai bună soluţie este ca primăria să continue lucrările. Asta înseamnă că ne vom axa pe Legea 114 care prevede caracterul social, primăria nu face profit, deci primăria nu va putea vinde decât la preţul cheltuielilor, nu va face niciun fel de profit şi avem siguranţa că, dacă le bugetăm şi ne mişcăm repede la începutul anului, asta înseamnă că la sfârşitul anului vom avea banii înapoi şi putem să continuăm şi cu celelalte. Deci, ca să nu mai asumăm niciun fel de risc faţă de orice altă formă de translatare a răspunderi către altă firmă din sectorul privat, le vom construi noi"
, a spus atunci Genoiu.

În bugetul pe acest an, Primăria Craiova a alocat demarării lucrărilor la ansamblul rezidenţial suma de 9.366.000 lei, iar în urmă cu o lună preciza că "se lucrează la caietul de sarcini pentru execuţie, primele blocuri realizându-se pe un acord cadru, iar execuţia va începe chiar din acest an", însă locuinţele nu vor fi sociale.

"Nu este vorba de locuinţe sociale. Anul acesta am bugetat construcţia primelor două blocuri din acest ansamblu rezidenţial, dar locuinţele vor fi vândute după finalizare, iar investiţia va fi recuperată. Aceste locuinţe nu vor fi acordate gratuit sau închiriate ulterior de către municipalitate, ele nu vor fi locuinţe de tip ANL", preciza Mihai Genoiu în 22 februarie, într-un comunicat de presă. AGERPRES

26.03.2018
273 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Oltenia

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design