Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primaria Capitalei va plati si in acest an, in avans, producatorii de gaze naturale; Gabriela Firea: Sunt convinsa ca Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului de renuntare la subventia pentru energia termica; Firea: Tichetul unic de calatorie Bucuresti-Ilfov va fi implementat in scurt timp

Primarul general Gabriela Firea

Consilierii municipali ai Capitalei au aprobat, pe 31 octombrie, încheierea unor convenții de justificare în vederea repartizării în avans a unei sume de aproximativ 466 milioane de lei de la bugetul local pe anii 2017 și 2018, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a populației.

În debutul dezbaterilor, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că plătirea gazelor în avans îi va scăpa pe bucureșteni de grija faptului că ar putea fi întreruptă furnizarea agentului termic. Ea a menționat că în cadrul următoarei ședințe a CGMB urmează să fie supuse votului convențiile pentru plata în avans a gazelor naturale pentru lunile februarie și martie ale anului viitor.

Liberalul Ciprian Ciucu a atras atenția asupra faptului că, dincolo de asigurarea sumelor pentru această iarnă, sunt necesare “investiții serioase” pentru reabilitarea rețelei de termoficare.

Administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, a replicat că toate investițiile propuse pentru rețeaua primară, unde se înregistrează cele mai mari pierderi, vor fi realizate în cel mai scurt timp. El a menționat că atunci când a fost instalată noua administrație nu exista “nici măcar intenția unor investiții”.

Consilierul PNL Cătălin Deaconescu a amintit că a trecut mai mult de un an de la intrarea în insolvență a RADET, dar nu a fost prezentat deocamdată planul de reorganizare promis. El a adăugat că proiectul de rectificare bugetară inclus pe ordinea de zi a ședinței CGMB prevede diminuarea a 68 milioane de la RADET, bani care erau prevăzuți pentru modernizarea unor centrale termice.

Primarul general Gabriela Firea a replicat că administratorul judiciar al RADET trebuie să prezinte în primul rând tribunalului, în vederea aprobării, planul de reorganizare. Ea a completat că, după ce a preluat mandatul de edil general al Capitalei, a fost depusă la Bruxelles toată documentația necesară în vederea obținerii de fonduri europene pentru modernizarea și redimensionarea rețelei de termoficare.

În documentele atașate proiectului aprobat sunt invocate prevederile OG 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, conform cărora sumele acordate în avans pot fi virate de către autoritățile administrației publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale care le vor utiliza exclusiv pentru aprovizionarea cu gaze naturale a producătorilor de energie termică, numai în baza unei convenții de justificare a avansurilor încheiate între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică și furnizorul de combustibil.

În baza acestor prevederi, RADET București a estimat necesarul de căldură ce urmează să fie furnizat populației în perioada octombrie 2017 — martie 2018, indică raportul de specialitate. Pe baza acestor estimări și pe baza consumului specific de combustibil, producătorii de energie termică (Elcen, Vest-Energo, CET Grivița SRL și RADET) și furnizorii de gaz metan (Romgaz SA și Engie România SA) au stabilit necesarul de gaz metan ce urmează să fie livrat către furnizor.

Și în anul 2016, de când legislația permite acest lucru, municipalitatea a plătit în avans gazele naturale pentru a evita apariția unor blocaje în producerea și livrarea agentului termic către populație. AGERPRES

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, şi-a exprimat convingerea că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului privind renunţarea la subvenţia pentru energia termică, stabilit pentru aprilie 2018.

S-au făcut deja câteva majorări (privind preţul gazelor – n.r.), din punctul de vedere al Bucureştiului, această majorare a fost acoperită de subvenţie, deci, nu va fi simţită de bucureşteni şi în marile oraşe la fel s-a întâmplat. În ce priveşte eliminarea acestei subvenţii, care într-adevăr ar determina ca multe familii din ţară să nu mai poată să mai fie în posibilitatea de a-şi plăti practic întreţinerea, sunt convinsă că Guvernul va face demersuri în perioada următoare pentru prorogarea termenului. 

Eu am vorbit chiar astăzi la prânz cu Toma Petcu, ministrul Energiei, care mi-a spus, de asemenea, că va discuta cu ministrul Dezvoltării, cu viceprim-ministrul Paul Stănescu, de asemenea, cu domnul prim-ministru pentru a trimite deja o scrisoare în care să informeze asupra faptului că România nu e pregătită în acest moment să elimine total subvenţia pentru energie termică atât în ceea ce priveşte subvenţia acordată de autorităţile locale, cât şi subvenţia acordată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi să se amâne, practic, să se proroge acest calendar“, a afirmat Firea, la Antena 3.

Ea a menţionat că au mai fost astfel de situaţii. “Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T zero 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de către reţea şi atunci factura automat la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc”, a spus edilul.

Firea crede că Executivul trebuie să solicite o prorogare a termenului. “Din punctul meu de vedere şi din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen, aprilie 2018, până să spunem în 2021, când se va elimina practic şi bonusul de cogenerare, cred că acel moment va fi suficient şi acest timp e destul de generos pentru ca România să poată să fie pregătită astfel încât să nu mai fie o problemă socială atât de importantă renunţarea la subvenţie”, a declarat Firea.

Ea e de părere că, în prezent, dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE şi Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvenţioneze energia termică în ţară, situaţia va crea cazuri sociale grave iar în anumite localităţi, chiar “drame”. 

“Dacă e să luăm cazul Bucureştiului, în ipoteza în care, dar eu nu o văd valabilă, pentru că vom subvenţiona în continuare gigacaloria, în ipoteza în care cineva ar interzice această subvenţie, spunând că trebuie să beneficieze de ea doar aceste grupuri vulnerabile – pensionari, şomeri şi familii cu foarte mulţi copii şi un singur salariu – nu cred că ar fi corect. (…) 

Nu poţi să consideri un om bogat un cetăţean care are o familie care, din motive financiare, locuieşte în continuare la bloc”, a susţinut edilul.

Conform primarului general, cei mai mulţi cetăţeni din Bucureşti care au avut venituri mai mari s-au mutat în special în judeţul Ilfov şi în cartierele noi.

“Nu poţi să spui că (…) în blocurile aşa-numite generic construite de regimul comunist înainte de ’89 locuiesc bogaţi şi pentru care Primăria nu mai trebuie să acorde nicio subvenţie. Nu sunt deloc de acord cu această interpretare a înţelesului legislaţiei europene, în sensul să elimini foarte multe familii de bugetari şi nu numai care locuiesc în bloc în Capitală”, a subliniat Fierea. AGERPRES

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că tichetul unic de călătorie Bucureşti-Ilfov va fi implementat în scurt timp.

“În această perioadă lucrăm împreună cu Ministerul Transporturilor (…) pentru a avea tichetul unic de călătorie Bucureşti-Ilfov – cu un singur bilet de călătorie să poţi să circuli cu autobuzul, troleibuzul, tramvaiul, cu metroul şi cu CFR în interiorul municipiului Bucureşti şi pe raza judeţului Ilfov. E o mare realizare, pe care o pregătim de ceva timp şi va fi implementată în scurt timp. Aşa se întâmplă în orice capitală europeană, cumperi un singur bilet şi poţi să circuli cu acesta“, a declarat Firea, la Antena 3.

Ea a menţionat că vor fi 500 de automate de la care vor putea fi cumpărate aceste tichete unice, cu fise, bancnote şi cu card. “De asemenea, parcările vor avea acele automate – ca în întreaga Europă – de taxare şi cronometrare a timpului”, a adăugat Firea.

Potrivit acesteia, în prezent, din cele 1.000 de autobuze existente, “300 stau în garaj, doar 700 sunt în traseu”. Din cele 700, vor mai rămâne 500 în traseu, cărora li se vor adăuga cele 400 de autobuze noi pentru care Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va ridica joi suspendarea licitaţiei. “Mai rămân 500, 500 cu 400 – 900 şi cu cele 200 cumpărate prin BERD – 1.100, dar noi, de calitate, care oferă condiţii superioare, vara nu se va mai muri de cald în autobuz, vor fi toate autobuzele cu aer condiţionat, vor avea toate televizoare, internet, ticketing”, a afirmat Firea.

Ea a susţinut că aceia care au făcut contestaţii în cadrul procedurii privind achiziţionarea a 400 de autobuze Euro 6 au interese financiare foarte mari. “E posibil să aibă şi tangenţă cu factorul politic, pentru că deja nu mă mai miră nimic. Chiar am încercat să aflu cine e în spatele unor firme care contestă de obicei achiziţiile Primăriei Generale şi am aflat că nu întâmplător existau şi nişte conexiuni în domeniul politic, e de la sine înţeles că ne referim la anumite grupări care bineînţeles că nu ne sunt prietene”, a declarat Firea.

În domeniul managementului traficului, primarul general a spus că o companie se va ocupa “profesionist” de semaforizare inteligentă, de tot cea ceea ce înseamnă temporizatoarele din intersecţii, de crearea unor zone de fluidizare în momente de aglomeraţie.

Firea a mai susţinut că se vor construi noi parcări atât în zona centrală a Capitalei, cât şi la intrarea în Bucureşti, astfel încât cei care fac naveta să poată lăsa maşina personală acolo şi să ia un mijloc de transport în comun. Ea a adăugat că la finalul programului, când cetăţeanul va dori să-şi preia maşina personală din parcare, dacă va prezenta dovada că a circulat cu transportul public, parcarea va fi gratuită. “E un avantaj pe care-l creează PMB pentru a stimula cât mai mulţi navetişti să nu mai pătrundă în oraş cu maşina personală”, a explicat Firea.

Ea doreşte ca metroul să treacă în administrarea municipalităţii. “Am discutat cu domnul prim-ministru Mihai Tudose acum câteva zile şi mi-a spus că se analizează la nivelul Guvernului, în special la Ministerul Transporturilor – şi am analizat această situaţie şi cu domnul ministru Stroe – ca metroul să treacă, aşa cum e în întreaga lume, în administrarea Primăriei Capitalei, pentru că e parte a transportului public local, bineînţeles, cu tot cu subvenţie. (…) În ce priveşte Centura Capitalei, ea va rămâne în continuare la Ministerul Transporturilor, solicitarea de a fi preluată această investiţie la Primăria Capitalei a fost respinsă”, a spus Firea. AGERPRES

01.11.2017
125 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design