Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primaria ORADEA investeste 7 milioane de euro, fonduri UE, in reabilitarea si constructia unor unitati de educatie; S-a infiintat Muzeul orasului - complex cultural

Primarul Ilie Bolojan

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a anunţat proiecte pe educaţie în valoare totală de 7,3 milioane de euro, plus TVA, din fonduri europene, atât la învăţământ profesional, cât şi şcoli generale, grădiniţe noi şi creşe.

“Primul domeniu este învăţământul profesional şi tehnic, sens în care avem o axă dedicată, axa 4.4 din Programul Operaţional Regional care finanţează reabilitări şi dotări pentru şcolile din acest sistem, profesional şi tehnic. Sunt două astfel de nuclee în Oradea, pe care ne-am concentrat în aceşti ani, anume Colegiul Tehnic ‘Mihai Viteazu’ şi Colegiul Tehnic ‘Traian Vuia’. Pentru ambele colegii sunt prevăzute reabilitarea tuturor clădirilor, a atelierelor din toate punctele de vedere, cu dotarea de echipamente noi, moderne, dar şi reţelele de utilităţi – instalaţia de apă, canal, electrică şi termoficare“, a declarat, în conferinţă de presă, primarul Bolojan.

La ‘Mihai Viteazu’, suma de folosit se ridică la 1,1 milioane de euro, durata de execuţie fiind de doi ani. La ‘Traian Vuia’, unde în anii trecuţi s-au alocat şi alte sume pentru reabilitare, acum vor fi în lucru reabilitarea internatului şi a atelierelor care vor fi dotate cu echipamente noi, pentru ca într-un an şcoala să fie funcţională. Suma este de 500.000 de euro.

Un alt proiect vizează folosirea fondurilor europene pentru şcoli generale, Primăria Oradea urmând să reabiliteze integral Şcoala generală nr. 11, din str. Moldovei, unde vor fi reabilitate toate corpurile de clădire, sala de sport, curtea interioară, împrejmuirea, cu refacerea tuturor instalaţiilor electrice, sanitare şi termice. Suma prevăzută este de 2,25 milioane de euro plus TVA, durata lucrărilor fiind estimată la 18 luni.

A treia categorie de investiţii din fonduri europene pe proiecte în educaţie sunt cele în creşe şi grădiniţe. Primăria Oradea îşi propune să înfiinţeze şi să construiască două grădiniţe noi şi să extindă trei grădiniţe cu spaţii mai mari şi pentru creşe, pentru 3,45 milioane de euro.

“Vom construi o grădiniţă nouă, mai mare, cu şase grupe, în parcul industrial de pe şoseaua Borşului. Am avut solicitări de la companiile din parc, unde sunt peste 6.500 de angajaţi la firmele din parcul industrial. Discuţiile pe care le-am avut cu aceşti angajaţi au arătat necesitatea de a le oferi posibilitatea de a-şi duce copiii şi la creşă sau la grădiniţă, când se duc la serviciu. Va fi practic un proiect pilot pentru noi”, a declarat Bolojan.

Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat, luni, indicatorii tehnico-economici ai acestor proiecte, astfel încât să poată fi demarate cât mai repede licitaţiile pentru proiectare şi execuţie, după care din toamnă să înceapă lucrările preconizate a se finaliza în vara anului 2020. AGERPRES

Municipiul Oradea va avea un muzeu propriu, alcătuit din Muzeul Cetăţii, viitoarele Muzee Art Nouveau şi respectiv al Masoneriei, precum şi o fostă sinagogă ortodoxă, centru cultural.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre privind înfiinţarea instituţiei publice muzeale cu personalitate juridică “Muzeul oraşului Oradea – Complex cultural”, care urmează să funcţioneze în subordinea forului local.

Înfiinţarea acestei instituţii publice muzeale a primit în data de 30.01.2018 avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, la solicitarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, ca urmare a depunerii documentaţiei aferente de către Municipiul Oradea.

Muzeul oraşului Oradea va prelua din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Oradea a structurii numite “Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea”, precum şi personalul aferent din cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, iar patrimoniul său va cuprinde clădirile aferente Cetăţii Oradea, Casa Darvas – La Roche (viitor Muzeu Art Nouveau), clădirea fostului sediu al Lojii Masonice (viitor Muzeu al Masoneriei) şi spaţiul Sinagogii Ortodoxe (viitor centru cultural). AGERPRES

28.02.2018
273 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design