Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primaria SFANTU GHEORGHE a pavoazat orasul cu steagul Ungariei. Prefectura solicita respectarea legii. Primăria: "simbolurile ungureşti poziţionate vertical pe stâlpii din fier forjat nu sunt steaguri, nici drapeluri"


Prefectura Covasna a somat conducerea Primariei Sfântu Gheorghe sa respecte legea si sa arboreze si drapelul României lânga steagurile rosu-alb-verde, cu care a pavoazat strazile din municipiu în cinstea Zilei maghiarilor de pretutindeni, sarbatorita pe 15 martie.

Conducerea Prefecturii Covasna mentioneaza, într-un comunicat de presa remis marti, ca, potrivit legii, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreuna cu drapelul national.

"Ca urmare a arborarii, în data de 13.03.2018, a mai multor drapele ale Ungariei în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe, Institutia Prefectului Judetul Covasna a transmis o somatie Primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema României de catre autoritatile si institutiile publice. Potrivit art.7 din Legea nr.75/1994, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi", se arata în comunicat.

Potrivit acestuia, Primaria a fost somata sa intre în legalitate pâna miercuri, în caz contrar urmând sa fie sanctionata contraventional.

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost pavoazat în cursul zilei de marti cu steaguri rosu-alb si verzi, dupa-amiaza urmând sa aiba loc vernisajul unei expozitii comemorative organizate de Institutul Balassi - Centrul Cultural Maghiar.

Manifestarile vor continua miercuri cu depuneri de coroane la monumentele si mormintele luptatorilor pasoptisti si vor culmina joi cu o adunare populara ce va avea loc în piata centrala din Sfântu Gheorghe, la care sunt asteptate sa participe câteva mii de persoane.

Primăria Sfântu Gheorghe a precizat, marţi, că centrul oraşului a fost decorat cu panglici de culori naţionale ungureşti cu ocazia sărbătoririi pe 15 martie a Zilei maghiarilor de pretutindeni, subliniind totodată că "simbolurile ungureşti poziţionate vertical pe stâlpii din fier forjat nu sunt steaguri, nici drapeluri".

"Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, pregătindu-se de comemorarea festivă în cinstea aniversării a 170 de ani de la Revoluţia şi Lupta de Independenţă din 1848-1849, a decorat centrul oraşului cu panglici de culori naţionale ungureşti, piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc şi câteva străzi cu cocarde. Cu această ocazie, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe doreşte să informeze locuitorii oraşului, pentru evitarea neînţelegerilor, că simbolurile ungureşti poziţionate vertical pe stâlpii din fier forjat nu sunt steaguri, nici drapeluri, ci panglici de culori naţionale ungureşti", se arată într-un comunicat de presă.

În acelaşi comunicat este citată postarea de pe Facebook a dr. Szekeres Attila, preşedintele Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, ziarist la un cotidian de limbă maghiară din Sfântu Gheorghe, în care se precizează în legătură cu "simbolurile naţionale ungureşti plasate pe stâlpi": "Aceasta nu este un steag! Nici drapel! Aceasta este o panglică de culori naţionale ungureşti. Ordinea e potrivită, deoarece dacă pe stâlp le întoarcem în sus, prezintă compoziţia steagului naţional maghiar: roşu-alb-verde. Repet, aceasta nu este nici steag, nici drapel".

Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu cea a izbucnirii Revoluţiei paşoptiste în Ungaria, este marcată în fiecare an pe 15 martie, printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari. AGERPRES

14.03.2018
115 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Transilvania

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design