Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 

Primarii s-au dedat la marirea taxelor


Din fericire pentru români, Codul fiscal interzice majorarea taxelor și a impozitelor locale cu mai mult de 50% față de anul anterior. Cele mai multe primării nu au îndrăznit să le crească cu mai mult de 20%, dar au umblat la alte taxe locale ori au inventat altele noi, deoarece au decis să nu mai subvenționeze anumite servicii publice. Din nefericire însă pentru populație, edilii și consiliile locale pot opera majorări mai mici, graduale, anual, până ating pragul admis de Codul fiscal în vigoare. Așa se face că doar primarii cumpătați, care nu s-au aruncat la creșteri salariale exorbitante, au reușit să păstreze același nivel al taxelor și impozitelor locale.

Majorări drastice ale impozitelor pe clădiri și terenuri de până la 500% sunt permise numai în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, dar și pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan. Restul taxelor și impozitelor pe terenuri și clădiri pot fi crescute în limita a 50% din cele stabilite prin Codul fiscal, se arată în Capitolul VII al aceluiaşi document. Desigur, fiecare localitate este încadrată în una din cele 5 zone stipulate în actul normativ, iar în funcție de amplasamentul imobilului, se aplică un coeficient la impozit. Cele mai multe majorări s-au decis în primării în ultimele două luni ale anului trecut, dar acest lucru nu înseamnă că taxele și impozitele locale nu pot crește chiar și în anul în curs. Numărul total al localităților din România este de 13.832, din care 320 sunt orașe și municipii, iar restul sunt comune și sate.

La nivel central, niciun minister nu se ocupă de centralizarea cotelor de impozitare a populației. Chiar dacă prefecturile au acces la toate datele, acestea nu sunt raportate mai departe, astfel încât oamenii să știe dacă localitatea lor este gospodărită mai bine decât altele. De asemenea, nu toate localitățile au site-uri actualizate, unele cu pretenții de oraș, din care oamenii să poată afla deciziile consiliilor locale față de taxe, impozite sau față de felul în care au fost cheltuiți banii lor. Cele mai multe informații sunt redate în presa locală. Cei mai mulți primari au crescut taxa pe salubritate, tăind subvenția. De asemenea, s-a „umblat“ la impozitul pe mașini sau pe garaje.

Bucureștiul nu a majorat oficial taxele și impozitele pe terenuri și clădiri, dar unii primari de sector au introdus sau au crescut alte taxe, cum ar fi cele pe salubritate, mașini, garaje sau spații nerezidențiale. O modificare substanțială s-a produs în Sectorul 4 al Capitalei, unde taxa pe salubritate a fost majorată de la 5 lei la 12 lei de persoană și a fost transformată în impozit. Neplata acesteia poate fi recuperată prin executarea silită a contribuabililor. În acest caz, consilierul local PNL Răzvan Sava a sesizat Prefectura și se așteaptă un răspuns. Rămâne de văzut cum se va soluționa cazul, deoarece înștiințările de plată au fost emise, unii bucureșteni plătind chiar în avans dările. 

Sectoarele 1, 3 și 6 mențin gratuitatea salubrizării, cu condiția colectării selective a gunoiului de către populație, astfel că vor continua să subvenționeze acest serviciu. 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a postat pe site-ul oficial că pentru anul 2018 Primăria Cluj-Napoca nu va majora taxele și impozitele locale. 

Situația este similară și la Timişoara. Veniturile la bugetul local ale orașului de pe Bega vor scădea în 2018 cu 33 milioane euro, ca urmare a reducerii cotei de impozitare a bugetului pe venit, a declarat primarul liberal Nicolae Robu. El spune că va păstra totuşi taxele şi impozitele locale la același nivel cu valorile din 2017, iar deficitul va fi acoperit cu un credit bancar. 

„Ce am contestat şi contest este neridicarea cotei-părţi din impozitul pe venit ce revine bugetului local, de la 41,75%, cât este actualmente, la 66,8%, cât ar trebui să devină, pentru ca bugetele locale să nu scadă din cauza scăderii impozitului pe venit. Neridicarea conduce, în lipsa altor măsuri compensatorii, în cazul municipiului Timişoara, la scăderea veniturilor la bugetul local, cu nu mai puţin de 33 milioane euro pe an! Scădere pur şi simplu insurmontabilă! Într-o atare situaţie, la disperare, evident că orice primar se gândeşte la ce poate face el, prin decizii locale, pentru compensarea scăderii, şi anume la creşterea taxelor şi impozitelor locale“, a scris Robu într-un mesaj postat pe Facebook.

În premieră, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, s-a alăturat corului nemulțumiților de reducere a cotei-părți din impozitul pe venit care rămâne în primării. 

Și Primăria din Focșani anunță menținerea la același nivel a taxelor și impozitelor locale în 2018, „dar sunt mici excepţii, nesemnificative“. În evidenţele Primăriei Focşani, numărul autoturismelor înregistrate este de 50.000, iar cel al locuințelor, de 48.000.

Consiliul Local Constanţa a anunțat inițial o creștere a impozitelor pentru clădiri nerezidențiale de 1,3%, iar ulterior cota de impozitare a crescut cu doar 0,5%. Una din cele mai importante modificări este însă creşterea taxei de salubritate de la 3 lei la 5 lei de persoană pe lună. 

„Cea mai importantă modificare face referire la taxa de salubritate. Propusesem o creştere de la 3 la 7 lei de persoană pe lună. Ca urmare a discuţiilor politice, s-a ajuns la 5 lei de persoană pe lună. De asemenea, impozitul pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială, cele supuse activităţilor economice, dar care se află în proprietatea persoanelor fizice, fusese în proiectul iniţial tratat în mod egal ca şi cel pentru spaţii comerciale sau imobile cu destinaţie nerezidenţială aflate în proprietatea persoanelor juridice. Tocmai pentru că am înţeles că este o creştere mult prea mare şi sunt afectate multe categorii, am venit şi am redus la 0,5% cota de impozitare pentru persoanele fizice pentru imobilele nerezidenţiale“, a declarat primarul Decebal Făgădău, citat de România TV.

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 10% la Buzău. Primarul Constantin Toma invocă majorarea drept o soluţie pentru investiţiile în infrastructură. El susține că taxele şi impozitele locale nu au mai fost majorate de 5 ani, dar nivelul de colectare este cu mult peste cel înregistrat în ultimii ani, apropiindu-se de 100%, față de 50%, nivel maxim atins până în 2017. 

Municipalitatea din Galați a pus ochii pe garaje. Proprietarii de garaje sunt taxați în plus în 2018 cu 120%  pentru fiecare metru pătrat de construcţie. Potrivit primarului din Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în anul 2018, impozitul pe clădirile rezidenţiale a fost majorat cu 0,01%, în timp ce pentru clădirile nerezidenţiale (în care funcţionează birouri sau unităţi economice), impozitul a crescut cu 0,3%. Mai mult, a fost adoptată majorarea taxei de habitat cu aproape 27%, respectiv de la 67 lei/persoană/an la 85 lei/persoană/an. O altă majorare vizează chiria pentru garaje. 

Presa locală din Râmnicu Vâlcea redă declarația primarului Mircia Gutău, care susține că de 10 ani nu au fost modificate taxele și impozitele și a decis o creștere cu 0,3% pentru locuințe și cu 1,5% pentru clădirile nerezidențiale. 

Pe argumentații similare, Primăria din Vaslui va aplica majorări de 11% pentru clădirile rezidențiale și de 10% pentru terenuri. Primăria din Suceava aplică majorări de 19%.

Majorarea taxelor și impozitelor locale

- impozitul pe clădiri rezidențiale: majorare până la 20%

- impozitul pe clădiri nerezidențiale (birouri, spații comerciale): majorare până la 1,5%

- taxa pe garaje: majorare până la 120%

- taxa nouă pe habitat (include și salubritatea): 85 lei/persoană/an

- taxa pentru autorizația sanitară de funcționare: majorare cu 50%

- taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice: majorare cu 50%

Excepția care nu confirmă regula este comuna Suteşti din Vâlcea, unde impozitele au scăzut cu 10%. La polul opus se află orașul Pitești, unde majoritatea taxelor şi impozitelor locale pentru locuințe, terenuri, mașini au fost crescute cu 20%. Dar sunt și taxe care au fost majorate cu 50% (taxa pentru eliberarea autorizației sanitare de funcționare sau taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice), scrie Cotidianul.

19.01.2018
721 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design