Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primarii din Harghita si reprezentantii composesoratelor vor sa protesteze la Bucuresti daca nu se emite ordin de derogare pentru impuscarea ursilor

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba

Reprezentanţii administraţiilor locale şi cei ai composesoratelor din Harghita au anunţat că sunt hotărâţi să protesteze la Bucureşti dacă nu se emite ordin de derogare pentru împuşcarea urşilor, un apel în acest sens fiind lansat şi către primarii din Covasna, Mureş, Braşov, Prahova şi Argeş.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Harghita a informat că “Asociaţia Felcsík, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, fac apel către primarii şi şefii composesoratelor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, respectiv celor din judeţele Braşov, Prahova şi Argeş, de a se alătura iniţiativei de participare, în număr cât mai mare la un protest care se preconizează a avea loc miercurea viitoare, 5 iulie la Bucureşti“.

Protestul urmează să fie organizat în cazul în care nu se emite ordinul de derogare pentru intervenţia în cazul carnivorelor mari până la data 30 iunie.

Potrivit sursei citate, protestul de la Bucureşti a fost ideea primarului din comuna Sândominic, Karda Róbert, care este şi preşedintele Asociaţiei Felcsík şi a fost lansată pe fondul incidentului care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când un urs a atacat un cioban aflat cu oile la păscut.

Karda Róbert a declarat că se observă o creştere semnificativă a numărului de urşi care se apropie de localităţi şi că se teme că astfel de incidente s-ar putea înmulţi. “După cum văd eu lucruri, se observă tot mai mulţi urşi în apropierea localităţilor, şi acum vorbesc concret de Sândominic. Oamenii văd urşi foarte aproape de localităţi unde ei, acum, în timpul verii, trebuie să-şi facă fânul, să lucreze la câmp. Mi-e teamă că se vor întâmpla şi în alte părţi şi tot mai des situaţii cum a fost la Dăneşti”, a spus Karda Róbert.

Solicitarea primarilor şi a reprezentanţilor composesoratelor este ca, în prima fază, măcar să se permită împuşcarea exemplarelor care atacă oamenii, sunt periculoşi şi creează stricăciuni.

În situaţia în care nu va fi emis ordinul de derogare pentru intervenţia în cazul carnivorelor mari, primarii din Harghita şi reprezentanţii coposesoratelor spun că vor participa într-un număr cât mai mare la protestul ce ar urma să aibă loc la Ministerul Mediului şi la care speră să se alăture şi primari din alte judeţe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, au înaintat marţi o adresă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, prin care solicită emiterea ordinului de derogare pentru intervenţia de urgenţă în cazul urşilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale.

Potrivit documentului semnat de cei doi, creşterea populaţiei de urs pune în pericol nu numai siguranţa culturilor şi a animalelor domestice, dar şi viaţa oamenilor, în condiţiile în care aproape zilnic s-au înregistrat atacuri şi daune provocate de urs, iar “în rândul oamenilor domneşte o stare de nesiguranţă”.

În adresa menţionată, se mai arată că şi din punct de vedere al turismului, ursul aflat în căutare de hrană în teritoriile locuite reprezintă un pericol, cei doi oficiali judeţeni solicitând aprobarea de urgenţă a derogărilor privind împuşcarea exemplarelor care atacă oameni şi provoacă stricăciuni.

Şi reprezentanţii asociaţiilor vânătoreşti şi ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale ţării au solicitat, printr-un apel care a fost înaintat ministrului Mediului, să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urşi, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale creşte, iar populaţia este tot mai intolerantă şi poate recurge la metode proprii de apărare.

De la începutul anului, în Harghita zeci de animale au fost ucise şi patru persoane au ajuns la spital, în urma unor atacuri ale urşilor. AGERPRES

29.06.2017
348 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Baile Tusnad
Balan
Borsec
Cristuru Secuiesc
Gheorgheni
Miercurea Ciuc
Odorheiu Secuiesc
Toplita
Toplita
Vlahita


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Harghita pentru ziua de azi.


 
Informatii din Harghita

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design