Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primarul ARADULUI, Gheorghe Falca: Am primit in 2016 finantare de la CNI, dar nu e activata. Noi suntem un bastion care nu primeste bani de la guvernarile PSD

Primarul Gheorghe Falca

Din cei aproximativ 11 milioane de euro necesari ridicării stadionului de 12.500 de locuri de la Arad, 2,5 milioane ar trebui să vină de la guvern, în baza unei hotărâri luate anul trecut, dar finanţarea nu este încă activată, afirmă primarul oraşului, Gheorghe Falcă. Într-un interviu acordat ProSport, edilul liberal spune că nici nu îşi face mari speranţe pentru că ştie, din experienţă, că Aradul nu primeşte niciun ban pentru dezvoltare din partea guvernului atunci când la putere este PSD. 

Pe de altă parte, Adrian Cefalan, director al Companiei Naţionale de Investiţii, declară pentru ProSport că nu criteriile politice împiedică deblocarea banilor, ci cele de ordin administrativ şi procedural: Aradul trebuie să-şi termine partea de lucrări, apoi îşi intră în rol şi CNI.

Guvernul urmează să aloce, conform proiectului, peste 12 milioane de euro pentru un stadion de aproape 5.500 de locuri la Alexandria. Alţi circa 4 milioane de euro se vor duce către un stadion din alt orăşel al Judeţului Teleorman, Turnu Măgurele. Echipa din Alexandria joacă azi în Liga 3, iar echipa din Turnu Măgurele – în Liga 4.

Primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a mărturisit pentru ProSport că este „foarte dezamăgit“ de faptul că, deşi oraşul său are o mare tradiţie fotbalistică şi este un contribuabil important la PIB-ul naţional, guvernul încă nu a dat un răspuns cererii făcute în februarie pentru refacerea tribunelor. Cornel Ionică este membru PSD.

La rândul său, liberalul Gheorghe Falcă e resemnat şi, în discuţia cu ProSport, a lăsat impresia că nici nu-şi pune mari speranţe că va primi vreodată banii alocaţi prin HG, anul trecut, de cabinetul Cioloş.


Care este stadiul construcţiilor la stadionul din Arad?

Primarul Gheorghe Falca: În grafic. Conform planurilor, trebuie finalizat în 2018. Nu mai ştiu ce lună.


Finanţarea este de la comunitatea locală sau de la Compania Naţională de Investiţii?

Primarul Gheorghe Falca: Finanţarea este de la noi. Doar că o parte din stadion a primit în 2016 finanţare de 2,5 milioane de euro de la CNI, care nu este activată. Este doar finanţare, dar ei n-au început procedura pentru partea lor.


Am înţeles. Procedura asta este complicată? De ce durează atât?

Primarul Gheorghe Falca: Asta vă pot răspunde dânşii. Mie mi-e greu să vă răspund.


Bănuiesc că ştiţi, totuşi...

Primarul Gheorghe Falca: Da, dar întotdeauna, despre o instituţie, e bine să vorbească oamenii din instituţia respectivă.


OK. Costul total al stadionului din Arad este, înţeleg, 8 milioane de euro. Cei 2,5 milioane de la CNI sunt incluşi în banii ăştia?

Primarul Gheorghe Falca: Nu. După aceea se adaugă CNI-ul.


Deci 8 milioane plus 2,5 milioane.

Primarul Gheorghe Falca: Da. Sunt aproape 11 milioane de euro, în total.


Dumneavoastră aţi făcut de-a lungul timpului demersuri la CNI, ca să vă finanţeze toată lucrarea?

Primarul Gheorghe Falca: Nu, nu. Am început-o noi.


Din ce motiv?

Primarul Gheorghe Falca: La solicitarea cetăţenilor.


Oamenii au dorit să se construiască stadionul cu banii Aradului?

Primarul Gheorghe Falca: E, nu cu banii Aradului! Dânşii mi-au solicitat… În Arad n-a existat niciun stadion făcut de administraţie. Toate stadioanele au fost făcute ori de baronul Newman, ori firmele de stat care au făcut arene mici, până în 3.000 de locuri. Şi era normal, după ce am reuşit, în 2004, să preiau de la familia baronului Neuman stadionul UTA – pentru că el era retrocedat, era al familiei –, a rămas în obligaţie ca acolo întotdeauna să fie un stadion. Am făcut pe aceeaşi locaţie un alt stadion.


Înţeleg.

Primarul Gheorghe Falca: Cu numele „Francisc Neuman“ – UTA.


Să vă spun ce mă interesează...

Primarul Gheorghe Falca: Ştiu, ştiu, voi calculaţi acum între Teleorman şi noi...


Eram curios care este situaţia la Arad. Cei de la Piteşti au trimis documentaţia de câteva luni şi încă n-au primit niciun răspuns.

Primarul Gheorghe Falca: Nu... Eu nu primesc finanţare la nimic, dar să cer la sport! N-am primit, la PNDL-ul ăsta (n.r. – Programul Naţional de Dezvoltare Locală), nici la drumuri, nici la energie termică... Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD.


Deloc... 

Primarul Gheorghe Falca: Nu doar în sport!


De aceea voiam să lămuresc dacă nu aţi depus dumneavoastră documentaţia sau nu v-a fost aprobată.

Primarul Gheorghe Falca: Pe vremea aceea, când am început eu studiul de fezabilitate, CNI-ul nici nu discuta despre stadioane. După aceea a făcut guvernul Ponta procedura pentru stadioanele din Craiova şi Târgu Jiu. Că le-a dat şi la Târgu Jiu. Nu îndrăzneam eu să cer guvernului vreun ban pe vremea aia... (râde)


Costurile stadionului din Arad sunt infinit mai mici decât cele aprobate şi finanţate de CNI pentru celelalte...

Primarul Gheorghe Falca: Stadionul nostru este acoperit total. Este prevăzut restaurant, hotel cu 21 de camere, zonă pentru muzeu... E mai mult decât un stadion.


Se vor putea juca meciuri internaţionale pe stadionul din Arad? Cupe europene sau naţională?

Primarul Gheorghe Falca: Da, până la finală. Adică are facilităţi şi acreditare, mai puţin finala. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest...


Deci, presupunând că, vreodată, UTA va ajunge în grupele Ligii Europa sau Ligii Campionilor, nu va pleca să joace pe la Cluj sau...

Primarul Gheorghe Falca: Nu. Aşa este proiectat. Am primit avizul cu categoria respectivă. Se poate juca tot, mai puţin finală de cupă europeană.

Interviu realizat de prosport.

11.08.2017
1341 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design