Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primarul din SFANTU GHEORGHE, Antal Arpad: Locuintele sociale nu trebuie acordate pe timp nelimitat; Impozitele locale, mentinute la nivelul anului trecut

Primarul Antal Arpad

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că locuinţele sociale nu trebuie acordate beneficiarilor pe timp nelimitat, ci că aceştia trebuie determinaţi să găsească soluţii pentru a se reintegra în societate şi a sta “pe picioarele lor”.

Primarul Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani două clădiri în Lunca Oltului, pe care le-a reabilitat şi transformat în blocuri de locuinţe sociale, acestea fiind locuite în prezent de aproape o sută de familii.

Potrivit acestuia, în oraş mai există şi alte locuinţe sociale, dar numărul lor este insuficient raportat la numărul cererilor.

“Este evident că nu am rezolvat toate problemele sociale şi nu cred că există oraş în România unde nu există solicitări de locuinţe sociale. Dar (…) trebuie să găsim un echilibru în a construi locuinţe sociale, pentru că eu cred că cel mai important este ca locuinţele respective să fie folosite pe un termen limitat, iar persoanele respective să fie ajutate în aşa fel ca după aceea să poată să se descurce singure să-şi rezolve problemele. Deci, eu nu cred că soluţia este să avem 1.000 de locuinţe sociale, nu ajută societatea să fie 1.000 de locuinţe sociale. Noi avem intenţia, putem să construim locuinţe sociale, dar cel mai important este ca în acele locuinţe sociale care există în oraş să nu stea 20 de ani o familie, ci să stea pe un termen limitat şi să găsească o cale să se integreze”, a declarat primarul Antal Arpad.

Instituţia Avocatului Poporului a anunţat recent că luna aceasta va efectua o anchetă la Primăria Sfântu Gheorghe, pentru a verifica, printre altele, stadiul atribuirii locuinţelor sociale.

Reprezentanta Biroului Teritorial Braşov a Avocatului Poporului, Cătălina Dinu, a declarat, pentru AGERPRES, că pornind de la un caz concret, a purtat o corespondenţă cu Direcţia de Asistenţă Comunitară din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe din care a reieşit că locuinţele sociale sunt o “problemă spinoasă”, la nivelul municipiului fiind peste 600 de cereri de locuinţe în aşteptare.

“Practic, pornind de la această sesizare, am propus Avocatului Poporului, iar acesta a aprobat, efectuarea acestei anchete la Primăria Sfântu Gheorghe privind stadiul acordării locuinţelor sociale, costurile pe care le implică şi ce planuri au, ce se poate face pentru soluţionarea cererilor (…) Suntem conştienţi că nu există o soluţie miraculoasă care să rezolve problema peste noapte, dar vrem să vedem dacă există intenţie din partea autorităţilor locale pentru a se face ceva concret în acest sens”, a declarat Cătălina Dinu. AGERPRES

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe nu preconizează majorarea taxelor şi impozitelor pe anul 2018, deşi acestea sunt la nivelul minim prevăzut de lege, a declarat, joi, primarul municipiului, Antal Arpad.

Edilul a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în Sfântu Gheorghe există “percepţia” că impozitele sunt prea mari, însă acestea nu pot fi coborâte sub nivelul actual.

“Nivelul impozitelor este stabilit de Guvern, în sensul în care este stabilit un cuantum minim şi unul maxim, între care autorităţile locale au dreptul de a hotărî la nivelul localităţii cât poate fi (…) În Sfântu Gheorghe, impozitul pe clădirile persoanelor fizice, de ani de zile, este la nivelul minim stabilit de lege şi nu poate să fie mai mic. Deci, noi am ţinut impozitul la nivel minim, iar ca valoare în lei, aceasta înseamnă circa 2,7 milioane de lei pe an – este suma plătită de cetăţenii municipiului Sfântu Gheorghe pe clădirile rezidenţiale. 

Dacă am merge pe varianta maximă prevăzută de lege, ar fi peste 10 milioane de lei. Deci, practic, diferenţa de impozit care se plăteşte în Sfântu Gheorghe şi valoarea maximă care ar putea fi aprobată de Consiliul local este de peste 7 milioane de lei. Vreau să insist pe tema asta, pentru ca oamenii să ştie că impozitul pe clădiri este la minimumul prevăzut de lege. (…) Noi nu avem intenţia de a modifica cuantumul taxelor şi impozitelor de anul viitor (…) deci, practic, vor rămâne la nivelul acestui am, cel puţin asta va fi propunerea noastră, iar Consiliul local va decide’, a declarat primarul Antal Arpad.

Impozitele locale nu au mai fost majorate în municipiul Sfântu Gheorghe din 2013, însă din acest an, cetăţenii plătesc impozite diferenţiate în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc.

Practic, Consiliul local a delimitat patru “zone fiscale”, numerotate de la A la D, în funcţie de calitatea infrastructurii şi utilităţi, iar fiecare stradă a fost inclusă în una dintre aceste zone, pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare menajeră şi pluvială, iluminat public, starea străzilor şi trotuarelor, siguranţă publică etc.

Autorităţile locale au explicat că municipiul Sfântu Gheorghe a beneficiat în ultimii 5-6 ani de investiţii masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii. AGERPRES

03.11.2017
90 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design