Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Primarul municipiului TARGU MURES solicita o modificare legislativa pentru scoaterea spatiilor verzi din amenajamentele silvice; Aproximativ 2.000 de persoane au participat la mitingul de protest pentru sustinerea Liceului Teologic Romano Catolic

Primarul Dorin Florea

Peste 350 de arbori din Târgu Mureş sunt uscaţi şi în pericol să cadă, dar municipalitatea nu are voie să intervină, impunându-se astfel o modificare legislativă pentru scoaterea spaţiilor verzi ale oraşelor din amenajamentele silvice, a declarat primarul Dorin Florea.

Edilul a arătat că, în forma actuală a legii, administraţiile publice locale nu au dreptul să intervină fără acordul Direcţiilor Silvice şi că, din acest motiv, numai la ultima furtună, cei 12 arbori doborâţi peste maşini şi clădiri au produs pagube însemnate.

“Cer ca spaţiul verde al oraşelor să fie scos din amenajamentul silvic. Fiecare oraş trebuie să se gestioneze, nu să vină pădurarul să vină să îmi dea lecţii ce să fac cu arborii din oraş. (…) Oraşele trebuie lăsate să îşi gestioneze spaţiul public“, a arătat Dorin Florea, care consideră că această prevedere referitoare la includerea spaţiilor verzi din oraşe în amenajamentele silvice s-a făcut printr-o “lege imbecilă”.

În plus, edilul din Târgu Mureş a spus că, date fiind pagubele mari provocate de ultima furtună, care a afectat inclusiv liniile de telecomunicaţii şi de alimentare cu energie electrică, intenţionează să propună un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru sancţionarea persoanelor fizice sau juridice care au pe proprietăţi arbori în pericol de prăbuşire şi nu intervin asupra acestora.

În timpul furtunii de duminica trecută, numai în Târgu Mureş au fost semnalaţi cel puţin 12 arbori doborâţi de vânt, două sensuri de drum fiind blocate parţial, patru autoturisme au fost lovite de copaci, iar alte două de un stâlp. AGERPRES

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, miercuri, in fata Prefecturii din Targu Mures pentru a convinge Ministerul Educatiei sa asigure functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC), relateaza Agerpres. La miting au participat si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si fostul lider Unional, Marko Bela. 

La mitingul organizat de Biserica Romano-Catolica, care a durat aproximativ 45 de minute, a fost citit un apel din partea printilor, in care se arata ca "actiunile ministrului educatiei, ale prefectului si ale inspectorului scolar general, declaratiile contradictorii ale acestora, care induc in eroare elevii, parintii, profesorii si reprezentantii bisericii, au depasit limita suportabilului".

"Facem apel la toate institutiile statului care sunt responsabile de situatia in care se afla Liceul Teologic Romano-Catolic si implicit copiii nostri sa remedieze cu efect imediat neajunsurile si erorile care au dus la aceasta situatie intolerabila, care afecteaza viitorul copiilor nostri. Solicitam insistent asigurarea conditiilor necesare desfasurarii procesului educational, conform prevederilor constitutionale si dreptului pe care copiii il au: sa frecventeze scoala aleasa de ei, de parintii lor, fara a dezbina familii, frati de frati! Cerem clarificarea statutului juridic al Liceului Teologic Romano-Catolic si solutionarea imediata a situatiei create. Dorinta noastra este ca Ministerul Educatiei sa rezolve acest caz printr-o hotarare de guvern sau ordonanta de urgenta', se arata in apelul parintilor, care sustin ca au fost inselati prin faptul ca nu au fost informati cu privire la finalitatea proceselor din instanta care au avut ca obiect anularea decizie ISJ mures de infiintare a liceului. 

Reamintim ca sectia de contencios administrativ a Tribunalului Mures a anulat, in iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant.

In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, scrie Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ''in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant'', scrie HotNews.ro.

07.09.2017
429 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design