Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Proiectul pe reabilitarea retelelor termice din ORADEA continua in etapa a treia

Primarul Ilie Bolojan

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat continuarea celui mai mare proiect pe termoficare din ţară, cu fonduri europene, unul dintre cele mai importante proiecte ale oraşului nevoit să schimbe întreaga reţea de termoficare, învechită şi generatoare de pierderi.

Proiectul de reabilitare a reţelelor de termoficare are alocată, pentru etapa a III-a, suma de circa 32 milioane de euro. Finanţarea este asigurată în proporţie de 95% din fonduri europene, programul POIM – 2014-2020, restul de 5% fiind contribuţia municipiului.

“Din câte ştiu eu, pe această axă, municipiul Oradea are cel mai mare proiect. Şi am şi terminat prima etapă. Deci noi practic vom depune o a doua aplicaţie şi avem un acord favorabil pentru această a doua aplicaţie, pentru că suntem singurul municipiu din România care am terminat o aplicaţie în programul POIM, în etapa 2014-2020. Mai sunt câteva alte oraşe, dar nu au avansul pe care îl avem noi“, a declarat, în conferinţă de presă, Bolojan.

Primarul a precizat că, din bani europeni, pe perioada trecută de finanţare s-a reuşit înlocuirea centralei termice a oraşului, dar şi înlocuirea a peste 17 km de reţea de magistrale. În etapa a II-a, în curs de finalizare, s-a reuşit înlocuirea a peste 20 km de magistrale, iar a treia etapă are alocată o sumă de 27 milioane euro plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro.

Lucrările la această a III-a etapă sunt grupate pe trei categorii: înlocuirea magistralelor, modernizarea punctelor termice şi zona centrală.

Pentru magistrale sunt alocate cca 15,8 milioane euro, pentru a înlocui 23 de km de reţea primară şi transformarea unor reţele secundare în reţele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km în zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se află în situaţii neconforme.

Magistralele din cartierul Nufărul vor fi reabilitate pe proiectul depus pe Axa 6.1 – Geotermal, alţi 5,5 km de reţea spre comuna Sânmartin vor fi reabilitaţi din bugetul local, astfel încât, la finalul acestei perioade de finanţare, peste 95% din reţelele termice ale oraşului vor fi reabilitate.

A doua componentă de lucrări vizează modernizarea a 42 de puncte termice, respectiv realizarea automatizărilor interioare şi a instalaţiilor, dar şi reabilitarea reţelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru această categorie sunt alocaţi 8,5 milioane de euro + 1,9 euro pentru reţelele secundare.

“Din 148 de puncte termice, până acum au fost reabilitate şi automatizate un număr de 27, urmând ca până în anul 2020 peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate şi reţelele secundare reabilitate”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală unde se vor înlocui cinci puncte termice mari cu minipuncte termice pentru fiecare consumator, suma alocată acesteia fiind de 7 milioane euro.

“Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din POIM, este vorba de Axa 6.1 – Energii regenerabile. Cofinanţarea oraşului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg Cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate şi înlocuite cu circa 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a încheiat primarul. AGERPRES

27.02.2018
104 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Crişana

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design