Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Regulamentul de salubrizare a municipiului IASI va fi revizuit; Mihai Chirica considera ca regiunea de Nord-Est primeste o “repartitie mizerabila” din bugetul pentru 2018

Primarul Mihai Chirica

Municipiul Iași va avea un nou regulament privind salubrizarea. Documentul a fost lansat în dezbatere publică la finalul anului precedent, pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, schimbările fiind impuse ca urmare a modificărilor privind cadrul instituțional al proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Iași”. Proiectul prevede reglementarea activității de salubrizare la nivelul întregului județ.

Conform documentul amintit, mecanismul de plată prin tarif existent în prezent în Municipiul Iasi va fi menținut până la data de 4 decembrie 2022, data de finalizare a contractului încheiat între Municipiul Iași și SC Salubris SA, iar acesta din urmă va plăti din tariful încasat operatorul instalațiilor de tratare. Deşeurile reciclabile colectate separate din zona 3 Iaşi, în care a fost inclus Municipiul Iași, vor fi transportate la stația de sortare Ţuţora.

În cartierele de blocuri, colectarea deşeurilor menajere nepericuloase se va realiza pe patru fracţii: deşeuri reziduale, de hârtie şi carton, de sticlă și de plastic şi metal. Toate tipurile de deșeuri vor fi colectate în puncte de colectare, în containere de 1,1 metri cubi. În cartierele de case, deşeurile reziduale se vor colecta din poartă în poartă, în pubelele de 240 litri, iar cele de hârtie şi carton, de sticlă, respectiv de plastic şi metal, vor fi colectate în puncte de colectare, în containere de 1,1 metri cubi.

La capitolul sancţiuni, regulamentul prevede 14 tipuri de contravenţii pentru operatorul de salubrizare, 13 pentru agenţii economici şi 11 pentru persoane fizice. În cazul persoanelor fizice cea mai mare amendă va fi de 3.000 lei şi are în vedere aprinderea și/sau arderea deşeurilor din punctele de colectare sau a deșeurilor vegetale rezultate de la operațiunile de curățare a spațiilor verzi, arbuștilor și arborilor. Cea mai mare amendă care poate fi acordată persoanelor juridice va fi de 5.000 de lei, pentru nerespectarea precolectării selective a deșeurilor.

În cazul operatorului de salubrizare, cea mai mare sancţiune ajunge la 100.000 lei şi poate fi aplicată dacă acesta nu respectă fluxul deşeurilor indicat de Primărie. Alte sancţiuni, cu un nivel maximum de 50.000 lei, vizează, printre altele, situaţii în care operatorul de salubrizare nu respectă măsurile stabilite de autoritatea locală în urma unor controale sau normele stabilite privind protecţia igienei publice. Totodată, operatorul este pasibil de sancţiuni atunci când sistează nejustificat serviciul, refuză de a se supune controlului sau încalcă prevederile reglementărilor tehnice stabilite de către municipalitate, scrie Administratie.ro.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a declarat că este nemulţumit de banii alocaţi de la bugetul de stat pentru anul 2018 pentru Regiunea de Nord-Est. Primarul Mihai Chirica a mai declarat şi că, anul viitor, Iaşiul va pierde 15 milioane de euro, prin reducerea cotei impozitului pe venit la 10 la sută.

“Regiunea de Nord-Est primeşte doar 4,48 la sută din totalul investiţiilor la nivel naţional. Asta arată bugetul pe anul 2018. Este o repartiţie mizerabilă, în condiţiile în care populaţia regiunii este de aproape patru milioane de locuitori. Mă întreb care este contribuţia parlamentarilor din Moldova la acest buget. Poţi să scrii comunicate câte vrei, asta e calitatea muncii lor“, a declarat primarul Iaşului Mihai Chirica.

Referindu-se la municipiul pe care îl conduce, edilul a afirmat că prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută Iaşiul va pierde aproximativ 15 milioane de euro. 

“Sunt bani aproape furaţi de la noi. Aici suntem. Toate domeniile de activitate în municipiu vor suferi. S-a ajuns la fundul sacului cu bugetul de stat şi s-a încercat rezolvarea problemei prin diminuarea unor surse locale. Au făcut gafe monumentale în interiorul guvernului în ceea ce priveşte aducerea bugetului pe zero şi completează cu bani de la cei care au făcut ceva pentru România. Nu vor reuşi să mulţumească toţi primarii, va rămâne o masă de primari descoperită, pentru că nu este de unde. Nu va crea solidaritate socială între localităţi. Va apărea invidia. Este o măsură subversivă de a aduce primarii la guvern ca să ceară bani”, a mai spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica. AGERPRES

05.01.2018
115 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design