Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Robert Negoita: De la 1 mai fiecare leut cheltuit de Primarie si subordonatele sale va fi postat pe site; Robert Negoita propune ca societatile care vor contracte cu statul sa-si faca publice tarifele

Primarul Robert Negoita

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că de la 1 mai toate contractele, plăţile şi facturile vor fi afişate pe site-urile Primăriei sectorului 3 şi ale instituţiilor subordonate.

“În şedinţa de Consiliu local s-a întâmplat o chestiune în premieră pentru tot ce înseamnă instituţii publice din România. Pentru prima dată în România, o instituţie publică îşi asumă transparenţă totală. Ieri am adoptat o hotărâre în Consiliu, la iniţiativa mea, conform căreia orice plată care e făcută fără ca documentaţia să fie postată în mod transparent pe site este plată nelegală. Începând cu 1 mai, dată în care intră în vigoare această hotărâre, orice leuţ cheltuit de Primăria sectorului 3 şi de subordonate în integralitatea lor va fi postat, va fi transparenţă în proporţie de 100%”, a spus Negoiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat ca va fi obligatoriu să se posteze facturile şi contractele aferente în cazul oricărei achiziţii.

“Dacă cineva îndrăzneşte să facă vreo plată fară să aibă aceste documente postate în mod transparent, acele plăţi sunt nelegale şi trebuie să le suporte din buzunarul propriu”, a spus Negoiţă.

El a precizat că s-a acordat termenul de 1 mai pentru că trebuie reglementat corect. 

“Intenţia mea e să transparentizez tot (…) Avem totuşi o legislaţie care reglementează datele cu caracter personal şi avem de lucrat destul de mult, pentru că normele şi directivele europene (…) sunt foarte stricte şi amenzile foarte mari. Trebuia să pregătim corect, adică transparenţă da, dar cu respectarea tuturor regulilor în vigoare, iar la asta avem de lucrat, că de asta am dat şi un termen de aplicabilitate peste o lună, astfel încât să putem să pregătim aceste lucruri, să avem în mod clar un ghid sau un nomenclator de la Juridic care să ne spună ce putem posta”, a declarat edilul.

El a afirmat că Primăria Sectorului 3 este cea mai informatizată instituţie din România. 

“E un demers pe care-l vom continua, astfel încât să beneficiem de tehnologie de ultimă generaţie (…) eliberăm deja de ceva timp certificatul de urbanism online, dar nu doar atât, facem demersuri ca să fie şi util. Nu am ajuns încă să aibă şi utilitate (…) noi îl eliberăm online, dar cetăţeanul nu are ce face cu el online, pentru că încă sunt instituţii în această ţară care funcţionează la nivel de Ev Mediu, ca de exemplu la ISC, la Agenţia de Mediu şi celelalte zone de unde au nevoie de avize trebuie să depună copie după un certificat tipărit, semnat olograf şi cu ştampilă. După ce le eliberăm certificat de urbanism online, cu semnătură electronică, dânşii vin să ne spună că nu le e de folos din cauza acestor instituţii care au rămas încremenite în trecutul îndepărtat”, a declarat Negoiţă. AGERPRES

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a propus ca societăţile care vor contracte cu statul să-şi facă publice tarifele, militând pentru o unitate centralizată de achiziţii publice, dar care să nu fie obligatorie pentru autorităţi.

“În Austria, în momentul în care s-a implementat unitatea centralizată, au scăzut costurile cu 28%, costurile pe partea de achiziţii. Eu vă spun că, pe partea de resursă umană, costurile scad, de asemenea, pentru că una e să ai o echipă care să facă o procedură de achiziţii publice centralizată şi alta e să ai zeci de mii de echipe în această ţară care să facă fix acelaşi lucru (…) Aş pune o reglementare în legea achiziţiilor publice conform căreia acele societăţi care vor să aibă contracte cu statul trebuie să aibă tarifele societăţii postate în mod transparent”, a afirmat Negoiţă.

Edilul mai propune o instituţie independentă în România care să verifice eligibilitatea unei societăţi o dată pe an. 

“Dacă se califică pentru contracte de până în 10 milioane de euro, vine direct cu certificatul că e calificat pentru aşa ceva. De ce să vină (…) să îmi mai demonstreze mie pentru a câta oară că el e eligibil pentru o lucrare de construcţii de nivelul X, când ar putea să se certifice doar o dată pe an de o instituţie care să facă treaba asta?”, a explicat Negoiţă.

În ceea ce priveşte unitatea centralizată de achiziţii, el a menţionat printre avantaje economia de resursă umană.  “Dacă suntem conştienţi de realitatea că de birotică, de informatică, de consumabile beneficiem cu toţii în această ţară, nu este instituţie publică care să nu aibă nevoie de hârtie, de pixuri, copiatoare, imprimante (…), dacă toţi avem nevoie de ele, de ce să facem 20.000-30.000 de proceduri şi să nu facem una singură? Economisim foarte multă resursă umană (…). Într-un fel percepe un preţ un furnizor când discută de câteva copiatoare, altfel când discută de zeci de mii”, a afirmat edilul.

Potrivit lui, unitatea centralizată de achiziţii nu ar trebui să fie obligatorie pentru administraţia locală, ci opţională. “Dacă mie-mi convine ce găsesc acolo, pot să accesez. Dacă, de exemplu, eu pot să le găsesc mai ieftin şi de mai bună calitate decât cele care sunt pe procedura naţională, eu să pot fi liber să o fac!”, a adăugat Negoiţă.

El crede că dacă firmele ar fi certificate la anumite plafoane pentru a avea contracte pe diferite niveluri s-ar mai elimina o zonă de contestaţii.

 “Dacă după aceea toate contractele sunt transparente, aşa cum eu solicit, cum consider că e normal, am mai eliminat o zonă de contestaţii. Cred că, dacă facem legislaţia mai bine, mai transparentă şi mai corectă, posibilitatea de a face contestaţie se limitează enorm (…). Dacă vom concepe sistemul aşa cum îl propun, 90% din posibilităţi de contestaţie le-am eliminat. Mai rămâne o zonă foarte restrânsă, unde e reglementat corect şi cred că trebuie să rămână în felul în care e de principiu reglementat, anume dacă are o contestaţie, ea se duce la CNSC (…). Dacă o parte sau alta e nemulţumită de decizia CNSC, se poate duce în instanţă, drept garantat prin Constituţie şi nu putem să-l restrângem. Pentru a nu pierde timp, noi putem să semnăm contractul, iar dacă decizia instanţei e diferită faţă de decizia CNSC, e clar că are o problemă statul, fiindcă ambele instituţii sunt ale statului şi atunci statul trebuie să plătească despăgubiri firmei care a fost dezavantajată de CNSC”, a spus edilul.

El crede că despăgubirile ar trebui plătite din bugetul public iar valoarea lor ar trebui să fie de maximum 5% din profitul estimat. AGERPRES

30.03.2018
351 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Bucuresti - PMB
Bucuresti - Sect. 1
Bucuresti - Sect. 2
Bucuresti - Sect. 3
Bucuresti - Sect. 4
Bucuresti - Sect. 5
Bucuresti - Sect. 6


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Nu exista publicatii in judetul Bucureşti pentru ziua de azi.


 
Informatii din Bucureşti

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design