Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

SATU MARE: Cladirea Colegiului "Kolcsey", modernizata cu bani alocati de Guvernul Ungariei

Primarul Kereskenyi Gabor

Clădirea Colegiului Naţional ''Kolcsey Ferenc'' din municipiul Satu Mare a fost modernizată în urma unui sprijin financiar în valoare de două milioane de euro alocat de Guvernul Ungariei, inaugurarea având loc miercuri în prezenţa vicepremierului Semjen Zsolt.

În discursul său, oficialul maghiar a declarat că Guvernul din Ungaria este responsabil de soarta maghiarilor din bazinul carpatic, motiv pentru care a acordat cetăţenia maghiară celor din afara frontierelor.

"Nu este o realizate genială a guvernului maghiar, aşa procedează mai multe guverne din toată lumea. Nu este invenţia noastră. Pentru asta suntem atacaţi de către cetăţeni care se declară cetăţeni ai lumii. Strategia Guvernului a intrat într-o nouă fază în ultimii trei ani, în primul rând să-i ajutăm, dar să ajutăm firmele. Cea mai mare nevoie este a maghiarilor din Ucraina unde ducem medicamente şi toate ce sunt necesare pentru viaţa de zi cu zi. Satu Mare poate să fie demn, mândru de trecut", a declarat Semjen Zsolt.

El a făcut un scurt istoric al liceului, exprimându-şi bucuria că a putut să contribuie la reabilitarea clădirii.

"Este renumit nu numai pentru tradiţie şi pentru numărul mare al elevilor, ci şi pentru spiritul pe care îl împărtăşeşte acest liceu, spirit inovator. Nu numai de un liceu vorbim, ci şi de un post liceal, care dă asistenţi medicali. (...) E foarte important acest număr mare, simbolizează o regiune întreagă. Şcoala întotdeauna înseamnă prezent şi viitorul de care ne pregătim", a mai spus oficialul maghiar.

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat că totalul investiţiei este de două milioane de euro, în cadrul colegiului învăţând aproximativ 1.100 de copii şi desfăşurându-şi activitatea circa 100 de cadre didactice.

"Ca şi primar am o bucurie dublă, că s-a reabilitat o instituţie de învăţământ, şi noi ca şi municipiu avem obligaţia să asigurăm toate condiţiile pentru funcţionarea educaţiei sătmărene, pe de altă parte s-a reabilitat o clădire patrimoniu istoric, patrimoniu cultural. Mă bucur de acest lucru, mai ales că s-a realizat pe fonduri guvernamentale din Ungaria. Este vorba de peste două milioane de euro din care s-a modernizat în totalitate faţada acestei clădiri imense şi s-au schimbat geamurile şi uşile", a afirmat edilul din Satu Mare.

În context, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a afirmat că iniţiativa guvernului maghiar este una de lăudat.

"E un moment important în condiţiile în care una din cele mai mari şcoli din judeţul Satu Mare s-a reînnoit, cu sprijinul guvernamental din partea guvernului maghiar. Clădirea este în proprietatea bisericii (Episcopiei Romano-Catolice - n.r.), dar e utilizată în scopuri publice, adică e învăţământul asigurat de Colegiul Naţional 'Kolcsey Ferenc'. Eu spun că este o iniţiativă de aplaudat, este o clădire care a fost construită ca şi şcoală, indiferent de schimbările istorice tot timpul şi-a păstrat această calitate de şcoală, iar acum, primind o formă nouă, fiind modernizată şi consolidată, din toate punctele de vedere, cred că secole, de acum încolo, va servi acestui scop nobil pentru care a fost construit. Mulţumim şi pe această cale finanţatorilor, e de lăudat că ei sprijină astfel de iniţiative şi găsesc resursele ca să ajute comunităţile maghiare şi de dincolo de graniţă. Totodată, tot planul era în simbioză cu instituţiile române, atât inspectoratul Şcolar cât şi şcoala în sine, atât de la proiectare cât şi execuţie, recompartimentare", a spus Pataki Csaba. AGERPRES

15.03.2018
364 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Maramureş

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design