Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

SIBIU: Iluminatul public va fi oprit in centrul municipiului resedinta, cu ocazia Orei Pamantului; Viitoarea Regiune Gastronomica Europeana va beneficia de o finantare de 160.000 de euro

Primaria Sibiu

Primăria Sibiu va întrerupe iluminatul public şi arhitectural din Piaţa Mare din centrul oraşului sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30, pentru a sărbători Ora Pământului.

"Şi sibienii pot participa la această acţiune, fiind invitaţi să stingă lumina în aceeaşi dată şi în acelaşi interval orar şi să se înscrie pe www.ora-pamantului.ro ca să arătăm împreună cu Sibiul este alături de acest demers mondial", se arată într-un comunicat de presă.

Municipalitatea sibiană a început de câţiva ani să reducă factorii de poluare din oraş. Municipiul Sibiul colectează selectiv deşeurile din noiembrie 2016.

Primăria Sibiu accesează fonduri europene pentru eficientizarea energetică a patru clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ.

"Proiectele constau în instalarea unor mijloace alternative de producere a energiei (panouri fotovoltaice, pompe aer-apă), termoizolarea clădirilor, instalarea de corpuri de iluminat eficiente energetic şi instalarea unui sistem de management al clădirii (BMS), al cărui scop este monitorizarea consumului de utilităţi pentru eficientizare. Pentru două dintre proiecte (Liceul "Constantin Noica" şi Şcoala gimnazială nr. 1) s-au semnat deja contractele de finanţare, celelalte două (şcoala gimnazială nr. 21 şi şcoala Radu Selajan) fiind foarte aproape de semnare", se mai arată în comunicat.

Iluminatul public din Parcul Sub Arini, parcul Petofi Sandor şi din cartierul Broscărie a fost modernizat, fiind instalate corpuri de iluminat cu LED, acest tip de lucrări urmând să continue

Municipiul Sibiu încurajează utilizarea transportului public în defavoarea transportului cu autovehiculul personal. Pentru a face mai atractiv transportul public, municipalitatea va investi în înlocuirea flotei de autobuze, achiziţionând aproximativ o sută de mijloace de transport puţin poluante sau chiar nepoluante. AGERPRES

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană din 2019, va primi, timp de doi ani de zile, o finanţare europeană de 160.000 de euro, bani cu care gastronomia va fi integrată în Strategia de dezvoltare a judeţului, potrivit unui comunicat de presă.

"Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorţiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătăţii publice, alături de IMM-uri şi autorităţi publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în judeţ şi cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.

Turismul gastronomic din Europa este în continuă creştere. Pentru ca turiştii să aibă o experienţă culinară plăcută la Sibiu, Consiliul Judeţean va pune în aplicare şapte planuri de acţiune, convenite în ţări ca Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria şi Grecia.

"Nevoia la care răspunde proiectul ţine de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creştere de care se bucură turismul gastronomic în Europa - aproape jumătate dintre turişti doresc în ziua de azi să aibă experienţe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăţi serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural. Cei 9 parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale şi regionale adecvate. Prin cooperarea internaţională a partenerilor se vor produce 7 planuri de acţiune, fiecare partener îmbunătăţindu-şi instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar şi gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia şi România"
, se arată în comunicatul de presă.

Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) - instituţia ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene - a anunţat finanţarea cu 1,8 milioane de euro, de către Comisia Europeană, prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiul. Proiectul se intitulează "Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea şi stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă şi creştere economică - EUREGA" şi va asigura includerea şi recunoaşterea alimentaţiei şi gastronomiei la nivelul politicilor locale şi regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.

Judeţul Sibiu este primul din ţară care va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.

Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a admis marţi, într-o conferinţă de presă, că atât partea de comunicare, cât şi promovarea programului Regiune Gastronomică Europeană "lasă de dorit". O altă problemă a acestui program este faptul că primul ei coordonator de la Sibiu, s-a autosuspendat din funcţie, în locul lui fiind numit Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, Alin Chipăilă.

Primăriile municipiilor Sibiu şi Mediaş şi Consiliul Judeţean au alcătuit un consorţiu care să se ocupe de organizarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi vor finanţa proiectele culturale şi gastronomice care se vor desfăşura în cadrul programului. Deocamdată nu există un calendar al evenimentelor acestui program.

Primăria Sibiu, membră a consorţiului Regiunii Gastronomice Europene, a anunţat că urmează să se înfiinţeze o asociaţie, formată din reprezentanţii unor instituţii publice, care va solicita finanţare de la Guvern, în special de la Ministerul Turismului, condus de sibianul Bogdan Trif.

Găzduirea în premieră a unui summit UE în 2019, an în care oraşul de pe malurile Cibinului va fi Regiune Gastronomică Europeană, sunt cele mai importante evenimente programate pentru anul viitor, la Sibiu.

Judeţul Sibiu a primit în 2017 titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, împreună cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia).

Regiune Gastronomică Europeană este al doilea program european important din ultimii ani de la Sibiu, după ce, în 2007, municipiul a fost primul oraş românesc desemnat Capitală Culturală Europeană, statut pe care l-a împărţit cu Luxemburgul. În 2007, în municipiul Sibiu, au fost aproape un milion de turişti, potrivit estimărilor primarului de atunci, Klaus Iohannis. AGERPRES

21.03.2018
317 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design