Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

TIMISOARA: Primarul Robu vrea schimbarea traseelor transportului in comun; Edilul va sesiza CE daca Guvernul nu face, pana la 1 martie, modificarile legislative necesare pentru circulatia vaporaselor

Primarul Nicolae Robu

Traseele mijloacelor de transport în comun timişorene din perioada comunistă nu mai corespund actualei arhitecturi a dezvoltării economice a oraşului şi trebuie schimbate, susţine primarul Nicolae Robu.

Edilul a declarat, marţi, că pe lângă înnoirea flotei STPT - RATT este stringent necesară şi modificarea traseelor, pentru că foarte multe dintre fabricile care erau active înainte de 1990 s-au desfiinţat şi au apărut altele noi, în alte zone urbane.

"Noi avem traseele transportului în comun stabilite în urmă cu 50 de ani, cu mici modificări făcute pe parcurs. Or fluxurile de călători s-au schimbat radical în oraş, dimensiunea oraşului, marile aglomerări din oraş sunt în alte zone decât erau în urmă cu câteva decenii. Toate aceste motive fac necesar un studiu serios, făcut cu profesionalism. Trebuie să dezvoltăm un sistem de transport în comun aşezat pe baze ştiinţifice, care să fie optim'', a detaliat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Edilul s-a declarat surprins, însă, de faptul că directorul STPT, Ioan Goia, l-a anunţat că îi va prezenta în curând rezultatele studiului, pe care l-a cerut în urmă cu doi ani.

"Am cerut actualei conduceri, care, în ochii mei, e decăzută definitiv, să facă un studiu în care să se urmărească ce trasee ar trebui să urmeze transportul în comun al Timişoarei. (...). Domnul director mi-a spus că în scurt timp e gata. Foarte ciudat este că nu mi-a spus niciodată că e pornit. Acum mi-a spus că e aproape gata, dar niciodată nu mi-a spus că îl va declanşa. Ca urmare, am mari îndoieli, pentru că nu mai am încredere în ceea ce-mi spune", a conchis Nicolae Robu

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, marţi, că va sesiza Comisia Europeană (CE) dacă Guvernul nu va emite, până la 1 martie, o hotărâre pentru a crea Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega, pentru a se putea circula cu vaporaşele pe Bega.

"Am înţeles că s-a schimbat guvernul şi are nevoie de timp până se instalează, că principala problemă a ţării nu sunt vaporaşele, dar am retransmis solicitarea la guvern pentru amendarea legii. Nu trebuie decât să fie adăugate cinci cuvinte la articolul 4 din Legea de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor. (...). Dacă până la 1 martie nu se face niciun progres, mă adresez Comisiei Europene", a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, Nicolae Robu.

Edilul s-a declarat nemulţumit şi de parlamentarii de Timiş, pentru că nu au făcut niciun demers în acest sens, cu toate că i-a rugat să insiste pentru a grăbi adoptarea modificărilor legislative.

Achiziţionarea celor şapte vaporete de către municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro - ''Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean'', în cadrul căruia municipalitatea s-a angajat să cumpere cele şapte vaporaşe din bugetul local, lucru îndeplinit în urmă cu doi ani an.

''Nu sunt şantajist, ci un om responsabil şi spun ceea ce va urma. Mă voi vedea nevoit să mă adresez CE pentru a face această informare. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de toate obligaţiile, am primit 6 milioane de euro nerambursabili şi nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că, nu ştiu din ce motive, Guvernul României, ca instituţie, nu face un act birocratic, nu înfiinţează această structură'', afirma Nicolae Robu în toamna trecută.

De aproape doi ani, au fost cumpărate vaporaşele, în scop de agrement, dar şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, însă stau ancorate în dana Portului Timişoara.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, îşi luase angajamentul în toamnă că crearea acestei structuri este în atenţia ministerului pentru găsirea unei soluţii până la finele anului 2017.

Şefului Căpităniei Portului Timişoara, dr. Alexandru Bărboi, declara că, din punctul său de vedere vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că ''toate au toate actele la zi, documentaţia tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun)''.

''Nu le lipseşte absolut nimic, există dreptul de canal navigabil dat prin hotărâre de guvern. Ce se întâmplă mai departe este şi pentru mine o mare nebuloasă. Acele vapoare sunt autorizate, sunt construite cu proiect autorizat de Autoritatea Navală Română (ANR). Sunt înmatriculate de ANR, au echipajul brevetat de către ANR şi operatorul de transport RATT are aviz pentru transport pasageri pe Canalul Bega. Primăria este proprietară, cu carte funciară atât pe canal, cât şi pe luciul de apă'', spunea Alexandru Bărboi. AGERPRES

21.02.2018
134 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din Banat

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2018 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design