Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 

Taxele si impozitele locale raman neschimbate in TIMISOARA; Cartierele de la periferie vor fi refacute semnificativ, pentru Capitala Europeana a Culturii 2021; Aquatim va construi 13 noi uzine printr-un proiect de 180 de milioane de euro

Primarul Nicolae Robu

Taxele şi impozitele locale pentru timişoreni vor rămâne în 2018 la aceleaşi cote ca anul acesta, fiind cele mai mici din ţară, dar se va aplica noua ”taxă pe paragină”, care poate ajunge la 500% faţă de valoarea normală, dacă proprietarii nu îşi întreţin corespunzător faţadele imobilelor sau terenurile, a declarat primarul Nicolae Robu.

Persoanele fizice şi gestionarii de afaceri de pe raza municipiului Timişoara vor plăti în 2018 la bugetul local tot atât cât au plătit şi în 2017, adică foarte puţin. Fie să aveţi venituri, respectiv profituri cât mai mari şi oraşul să prospere prin prosperitatea dumneavoastră, a spus presei primarul municipiului Timişoara.

El a reiterat că din anul 2012, de când a devenit primar, au scăzut taxele şi impozitele tot timpul, cu excepţia unora care au fost majorate prin legislaţia naţională şi a dat asigurări că municipalitatea timişoreană va promova şi în 2018 aceeaşi fiscalitate redusă.

Robu nu a exclus, în urmă cu aproape o lună, că odată cu aplicarea noului Cod fiscal ar fi posibile şi majorări de taxe şi impozite locale, pentru a acoperi deficitul la bugetul Timişoarei, necesar pentru realizarea proiectelor trecute în portofoliu, inclusiv cu finanţare europeană.

”Eu am contestat (în noul Cod fiscal, n.r.) neridicarea cotei părţi din impozitul pe venit ce revine bugetului local, de la 41,75%, cât este actualmente, la 66,8%, cât ar trebui să devină, pentru ca bugetele locale să nu scadă datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Neridicarea conduce, în lipsa altor măsuri compensatorii, în cazul municipiului Timişoara, la scăderea veniturilor la bugetul local cu 33 milioane euro pe an”, spunea Nicolae Robu. AGERPRES

Cartierele situate la periferia Timişoarei vor fi refăcute aproape în totalitate până în anul 2021, când municipiul îşi va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, urmând o infuzie semnificativă de bani europeni în realizarea infrastructurii zonelor, printr-o finanţare nerambursabilă de 14 milioane de euro.

”Recent ni s-a aprobat o finanţare, e prima finanţare frumoasă a anului 2018, prin care zonele Plopi – Kuncz şi Fratelia – Freidorf beneficiază de o finanţare totală de 14 milioane de euro, ceea ce înseamnă o refacere aproape totală. Sunt zone de care nu am uitat, dar pentru care am aşteptat, pentru că aveam posibilitatea să obţinem aceste fonduri europene, fiind încadrabile, oarecum, în partea de zone mai puţin favorizate’‘, a declarat miercuri presei viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu.

Banii au fost obţinuţi prin aprobarea a două proiecte GAL (Grupul de Acţiune Locală), fiecare în valoare de câte şapte milioane de euro. Proiectele GAL pentru Timişoara au fost aprobate la Ministerul Dezvoltării, iar Timişoara a fost singurul oraş care a câştigat două finanţări, banii putând fi folosiţi în proiecte cu o paletă diversă, de la infrastructură până la investiţii în sănătate şi protecţie socială.

Municipalitatea doreşte ca refacerea celor două zone să se finalizeze mai devreme de anul 2021.

Înainte de a deveni cartier al Timişoarei, zona Plopi era o mică aşezare în care majoritatea terenurilor erau deţinute de văduva contelui Ladislau Gyurky. Zona alăturată Kuncz este un fost domeniu al marelui industriaş Joszef Kuncz, care a construit aici mai multe fabrici şi barăci pentru muncitori.

Cartierul timişorean Freidorf, în care s-a născut actorul Johnny Weissmuller, alias ”Tarzan”, a fost locuit de colonişti din provincia Alsacia, dintr-un sat care a purtat şi el numele de Freidorf. Cartierul a fost iniţial o comună germană formată din circa 500 de locuitori, înfiinţată în anul 1723 şi scutită de impozite, ceea ce i-a dat şi numele de Freidorf (satul liber). La sfârşitul veacului al XVIII-lea, din Timişoara până la Freidorf se putea naviga pe Canalul Bega, iar odată cu extinderea oraşului, satul a devenit cartier municipal un veac mai târziu.

Fratelia este considerat cel mai vechi cartier al actualului oraş, cu vestigii de de peste şase milenii, descoperite de arheologi. Fratelia de astăzi a apărut în jurul anului 1900, ca o colonie muncitorească cu populaţie săracă de muncitori, inclusiv italieni, care lucrau în fabricile de aici şi între care s-au stabilit relaţii de frăţie, de unde provine şi numele cartierului.

Toate aceste cartiere au rămas într-un grad ridicat de pauperitate, cu cea mai săracă populaţie din oraş. AGERPRES

Societatea de furnizare a apei reci Aquatim, aflată în subordinea Primăriei municipiului Timişoara, va derula în acest an un proiect în valoare de 180 de milioane de euro în cadrul căruia vor fi construite 13 noi uzine şi reabilitate alte 9, potrivit reprezentanţilor companiei.

”Vom realiza 500 de kilometri de reţele de apă aducţiuni, legături între localităţile pentru care Aquatim lucrează. Vor mai fi realizate 13 uzine de apă, iar altele nouă vor fi reabilitate, vor fi construite şase staţii de epurare şi vor fi realizate legături dintre comune (…), 50 de staţii de pompare pentru apă şi 87 pentru reţelele de canalizare”, a declarat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu. Potrivit acestuia, Aquatim are capacitatea financiară de a asigura cofinanţarea acestor proiecte.

Aquatim a finalizat în 2017 proiectul de 119 milioane de euro, în cadrul căruia au fost construite 6 staţii de epurare, 3 uzine de apă, 100 km de reţele de apă şi 200 km de reţele de canalizare. Societatea şi-a extins activitatea din Timişoara în 123 de localităţi din judeţ, repartizate pe cinci sucursale arondate oraşelor Buziaş, Deta, Făget, Jimbolia şi Sânnicolau Mare. AGERPRES

04.01.2018
429 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design