Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 

Viceprimarul maghiar al Clujului, condamnat la 2 ani si 8 luni cu executare pentru ca a baut cafea in Piata Muzeului

Anna Horvath

Totusi, cum poti fi condamnat la 2 ani si 8 luni cu executare pentru ca bei o cafea? Simplu! Prima conditie este apartenenta la minoritatea maghiara. Ei bine, Serviciul Roman de Informatii te va fila pe “siguranta nationala”. Esti ungur? Pui siguranta nationala la risc. Esti cetatean tradator, de rang inferior, bozgor imputit si statul trebuie sa iti cunoasca orice miscare. A doua conditie ar fi sa iti bei cafeaua in public, de exemplu in Piata Muzeului din Cluj. A treia conditie, sa iti platesti impozitele si taxele, astfel ca reprezentantul statului politienesc care te urmareste sa poata sa detina echipamentul necesar pentru a-ti intercepta convorbirea si ambiental, nu doar sa iti asculte convorbirile telefonice.

Exact asa stau lucrurile in cazul fostului viceprimar al Clujului, Horvath Anna. Aflata in campanie electorala pentru postul de primar al Clujului, s-a intilnit cu un om de afaceri, tot ungur, deci tot un potential individ care pune in pericol siguranta nationala: Fodor Zsolt. Ce bozgor jegos! Asta, impreuna cu nevasta lui, au construit o companie de la zero, pornind de la un mic magazin de terminale GSM si cartele Orange, fara a face afaceri cu statul, fara a fura din banul public. Chiar daca in mintea unora munca cinstita nu duce nicaieri, exista cazuri de reusita! Iata unul. Familia Fodor s-a strecurat dupa ani si ani de munca in coada topului Forbes, pe pozitia 361, cu o avere de 7 milioane de euro.

Dosarul a pornit de la SRI Bucuresti, sustine presa locala. Acolo, cineva, banuia ca siguranta nationala e pusa in pericol! Luni de zile, SRI a urmarit-o pe Anna Horvath, care si-a depus candidatura in alegerile locale pentru postul de primar al Clujului. Fara prea mari sanse, caci Emil Boc avea din start “rezervat” locul fruntas si stia toata lumea ca asa este. Asa s-a ajuns la acea inregistrare ambientala din Piata Muzeului, unde Anna Horvath s-a intilnit cu o veche cunostinta, Fodor Zsolt si au discutat la o masa. Despre una, alta. In maghiara. Transcrierea absolut tendentioasa, cu adaugiri si omisiuni a convorbirii a fost SINGURA proba la dosar.

Dar, ce inseamna, pentru SRI si DNA, “trafic de influenta si spalare de bani? Cititi in stenograma atasata, cu multumirile de rigoare pentru efortul depus de Ziar de Cluj , care a comparat versiunea “oficiala” cu traducerea autorizata.

Pe scurt, omul de afaceri spune ca ar contribui la campanie, viceprimarul ii informeaza ca nu se poate in afara campaniei, mai bine asteapta viitoarea campanie, ca sa se respecte legea. Cu ce sa contribuie? Cu niste bilete pentru tinerii care asigura voluntariatul, zice viceprimarul. La un concert. Se fura ceva? Nu, se cumpara biletele si se deconteaza. Ce se mai discuta? Diverse. Cum s-a impotmolit un dosar la Urbanism. Ce spune viceprimarul? Il trimite pe interlocutor la functionarul din Primarie, nu se ofera sa faca nimic. Si, oricum, nici nu are atributiile necesare, functionarii NU RASPUND IN VREUN FEL IN FATA VICEPRIMARULUI. Las la o parte ca un viceprimar ungur in Primaria lui Boc nu are niciodata alta functie decit aceea de a scoate castane din foc in locul primarului. Deci, ce “favoruri” a asigurat viceprimarul? Buna intrebare. La finalul inrtegistrarii, Fodor, a carui firma de constructii renova si o cladire din piata, o intreaba pe Horvath Anna daca a vazut ce au facut in timpul renovarii la imbobilul in chestiune. Nu, ii spune viceprimarul. Asa ajungem la marea coruptie! Cica, pentru ca Horvath sa intervina pentru accelerarea nu se stie caror acte la ACEASTA cladire, ar fi “pretins si primit” de la sponsor bilete pentru 30 de voluntari care sa se duca la un concert. Chiar presupunind ca asa ar fi, tot am putea presupune ca este menirea unui angajat al Primariei sa faca lucrurile in asa fel incit lucrarile edilitare din oras sa se termine in timp util. Dar, inca o data, functionarii lui Boc nu raspund in fata lui Horvath!

Iata ce scrie Ziar de Cluj: “In etapa judecatoreasca de fond a dosarului au fost audiate mai multe angajate din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Reamintim ca in momentul in care cei de la DNA Cluj au efectuat perchezitii domiciliare si la sediile primariei si partidelor maghiare, presa se astepta la un dosar amplu survenit in urma multiplelor plangeri penale inregistrate la DNA Cluj pentru abuzuri comise de cei de la Urbanism. Insa, situatia a fost alta. In locul unei urmariri penale in rem, procurorii au mers pe varianta de anchetare a doua persoane: Anna Horvath si Fodor Zsolt, pentru o speta departe de ceea ce comunitatea banuia si astepta. Oamenii din Cluj-Napoca se asteptau ca procurorii sa descopere cum au aparut mini-cartiere intregi fara autorizatii de constructie, sau cum un dezvoltator imobiliar este tratat preferential ori isi primeste dosarul aprobat, doar dupa trei ani, pentru ca ar exista alte interese la mijloc“.

Sefa Serviciului de Autorizatii de Construire, Ramona Rusescu a fost audiata in octombrie 2016, moment in care a declarat ca Anna Hovath nu i-a cerut niciodata sa intervina in favoarea lui Fodor Zolt. Alte doua angajate de la Urbanism, din cadrul Primariei Cluj au dat declaratii similare in favoarea liderului UDMR Cluj, spunand ca nu au vazut-o pe aceasta sa intervina pentru Fodor Zsolt sau alte terte persoane in vederea eliberarii certificatelor de urbanism.

Ce declara directorul Directiei de Urbanism, Corina Ciuban: “Referitor la cele doua investitii ale domnului Fodor Zsolt stiu ca dansul a obtinut AC in conformitate cu legea si nu am avut nicio solicitare din partea doamnei Horvath Anna cu privire la urgentarea obtinerii acestor acte. Domnul Fodor Zsolt a fost la mine in birou de mai multe ori sa se documenteze in privinta procedurilor legale de obtinere a autorizatiei pentru investitia de consolidare a imobilului situat in Cluj-Napoca, Piata Muzeului nr. 4. De fiecare data era foarte documentat si ma intreba punctual ce acte trebuie sa depuna pentru obtinerea autorizatiei si certificatului pentru a putea realiza investitia imobilului, care era monument istoric, si urma sa faca reparatia capitala a acestui imobil. Nu mi-a cerut nimic ilegal niciodata ci doar voia sa se informeze care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca pentru a obtine documentele legale”. Tot la fel spune si arhitectul-sef al orasului.

Dupa o indelungata hartuire, cei implicati repeta si in fata instantei cele deja declarate anchetatorilor. Nu se intimplase nimic. Fostul viceprimar, Anna Horvath, a fost condamnata la doi ani si opt luni de inchisoare cu executare. Coinculpatul din dosarul acesteia, Fodor Zsolt, a fost condamnat la doi ani si  sase luni cu suspendare si  munca in folosul comunitatii.

Reactii:

Kelemen Hunor: “Procuratura s-a bazat pe probe inventate in cazul Annei Horváth, iar judecatoria nu a procedat corect avand in vedere ca in repetate ori nu a respectat procedurile. In cazul Annei nu justitia, nu legea a hotarat. In aceste 526 de zile s-a desfasurat o “crima de caracter”. Putem vorbi de un stat de drept cand un om este condamnat fara nicio proba? Vorbim de stat de drept cand anuntul sentintei este pronuntata in spatele usilor inchise cu jumatate de ora mai devreme decat ora programata? De ce se teme sistemul de justitie? Indiferent ce crede procurorul, judecatorul, Anna ramane liderul comunitatii noastre. Colegii, maghiarii din Cluj-Napoca raman atenti la ce spune ea. De la ea nu poate lua nimeni harnicia si corectitudinea. Credem in nevinovatia ei, credem ca cei de la Curtea Suprema vor decide diferit! Ancsa, nu te lasa, noi nu te lasam singura!”.

Dar hai sa punem niste intrebari pe care vad ca nu vrea nimeni sa le formuleze:

1. Care au fost actele acelea subversive pe care le-a intreprins Horvath Anna, de natura sa justifice supravegherea din partea SRI pe siguranta nationala? A prajit cartofi? A crostetat? Sau ce a facut?

2. De ce nu exista o raspundere din partea celor care semneaza pentru urmarirea unui cetatean roman in baza prevederilor vizind siguranta nationala?

3. Cine a autorizat interventia Serviciului Roman de Informatii intr-un dosar despre bilete oferite la un concert?

4. De ce nu raspunde nimeni pentru falsificarea transcrierii inregistrarilor efectuate de SRI?

5. De ce nu exista o raspundere a judecatorului care are la dosar o singura proba – o inregistrare cu omisiuni si adaugiri la limita legalitatii – si in baza caruia pronunta o sentinta de pedeapsa cu inchisoarea pentru fapte care nu exista?

6. De ce un judecator al Curtii de Apel Cluj isi permite sa nu respecte procedurile prescrise?

7. Iar daca nici inregistrarile, nici depozitiile martorilor si inculpatilor nu confirma rechizitoriul aberant al procurorului, sentinta s-a pronuntat pentru ca Horvath Anna este unguroaica? Sau pentru ca exista vreo intelegere cu CE ca sa fie condamnati indiferent daca au incalcat sau nu legea anumiti politicieni si in continuare? - Samizdat.

24.03.2018
730 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 
 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design