Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

In judetul ARAD, din aprilie, incepe colectarea selectiva a deseurilor

Sergiu Bilcea

În judeţul Arad va începe implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, demarând, în luna aprilie, în municipiul Arad, oraşele Pâncota, Nădlac, Pecica, Sântana şi Curtici şi zonele rurale adiacente, conform vicepreşedintului Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea.

Potrivit acestuia, proiectul în valoare de 30 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene, reprezintă una dintre etapele importante ale unui alt proiect mai amplu, intitulat “Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad” şi urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii de mediu în conformitate cu standardele europene în domeniul gestionării deşeurilor, pentru a spori calitatea mediului şi a condiţiilor de viaţă.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost construite şase staţii moderne de sortare, compostare sau transfer, în municipiul Arad, precum şi în localităţile Chişineu Criş, Ineu, Sebiş, Bârzava şi Mocrea, fiind totodată închise zece depozite de deşeuri neconforme din judeţ, a explicat vicepreşedintele administraţiei judeţene.

“Obiectivul autorităţilor locale este acela de a asigura servicii de salubritate de calitate pentru cetăţeni. Nu schimbăm doar un operator care adună şi depozitează deşeurile, ci vorbim despre un sistem nou, superior calitativ. Prin implementarea acestui proiect, tot ceea ce poate fi refolosit va fi colectat separat şi refolosit, iar ceea ce nu poate fi refolosit va fi depozitat. Până în 2020, trebuie să ajungem la 30% colectare selectivă a deşeurilor, pentru a evita penalităţi care ar creşte preţurile suportate de arădeni“, a declarat Sergiu Bîlcea.

Acesta a arătat însă că nu este suficientă doar realizarea noului sistem de colectare selectivă a deşeurilor, pentru care autorităţile locale au atras fonduri europene, “componenta esenţială fiind omul”.

“Am convingerea că arădenii vor face un efort minim pentru colectarea selectivă a deşeurilor, deoarece doresc să trăiască în localităţi civilizate şi înţeleg că de fiecare dintre noi depinde curăţenia localităţilor şi protejarea mediului. În perioada următoare, vom discuta cu oamenii pentru ca fiecare să înţeleagă ce are de făcut şi pentru a avea în final un sistem de colectare a deşeurilor eficient, de calitate”, a afirmat Sergiu Bîlcea.

Acesta a precizat că prima zonă în care va fi implementat acest sistem include municipiul Arad, oraşele Pâncota, Nădlac, Pecica, Sântana şi Curtici, precum şi zonele rurale adiacente. Acolo va demara, începând din aprilie, colectarea pe cinci categorii de deşeuri: metal şi plastic; hârtie şi carton, ambalaje din sticlă, deşeuri reziduale fiecare categorie în recipienţi de culori diferite.

O categorie importantă o vor constitui deşeurile biodegradabile care, în zonele urbane se vor colecta în recipiente maro, iar în zonele rurale vor fi compostate în gospodării.

Sistemul va fi implementat de autorităţile publice locale, reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad şi RETIM Ecologic Service SA. “Contractul de prestări servicii de salubrizare a fost verificat şi aprobat de către ADI SIGD Arad şi urmează a fi încheiat de către fiecare utilizator în parte (persoane fizice, asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice) pe parcursul următoarelor două luni, reprezentaţii RETIM explicându-le cetăţenilor modul în care va funcţiona sistemul”, a adăugat Sergiu Bîlcea. AGERPRES

16.02.2018
270 vizualizari
+ SHARE   
 
1 comentarii
 


 

Comentarii

 
1. Colectare selectiva deseuri degradabile
 
Roxana Drangea   (17 feb 2018 10:58)
 
In comuna noastra pe langa pubelele clasice colorate pentru colectarea plasticului, hartiei si a sticlei, au fost distribuite si compostoare: http://www.cosuri-pubele.ro/cutie-compost-650-litri.html, pentru resturile din gradina; rezultatul este compostul natural pe care il refolosim.
 
 
Contacteaza primaria ta!
Pentru a vedea sesizarile dintr-o anumita localitate, selectati localitatea din lista de mai jos. Daca localitatea care va intereseaza nu exista in lista noastra, atunci trimiteti un mesaj la adresa info@domnuleprimar.ro cu numele localitatii, judetul din care face parte si datele de contact ale primariei.
Va multumim.

Arad
Chisineu Cris
Curtici
Ineu
Lipova
Nadlac
Pancota
Pecica
Santana
Sebis


Legenda
primar care a raspuns la cel putin o sesizare.
primar care nu a raspuns la nici o sesizare.

Taraba cu ziare
Nu exista publicatii in judetul Arad pentru ziua de azi.


 
Informatii din Arad

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design