Vremea la:
azi /      maine /
Curs:
EURO: 4,4549       USD: 3,2121
 
Login primari
 
Am uitat parola
 
 
 
-    

Un procent de doar 0,2 la suta din populatia municipiului ORADEA primeste ajutor social

Viceprimarul Florin Birta

Un procent de 0,2 % din populaţia municipiului a primit ajutoare sociale în anul 2017, prin Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO), a declarat viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta. El a participat la prezentarea raportului ASCO pe anul trecut, de către Arina Moş, directorul acestei instituţii subordonate Consiliului Local Municipal.

“Ca beneficiari de ajutoare sociale, avem undeva la 0,25%. Este un număr foarte mic la nivelul municipiului Oradea, raportat la cei 198.000 de locuitori. Eu cred că o administraţie eficientă se poate dovedi inclusiv prin acest număr mic de persoane care beneficiază de ajutorul social. Este foarte important că ASCO a reuşit acest lucru, ceea ce spune clar că atât administraţia locală, cât şi ASCO pun accent foarte mare pe reintegrarea socială a oamenilor. Felicit echipa de la ASCO”, a precizat viceprimarul Florin Birta.

La rândul său, Arina Moş a afirmat că scopul principal al serviciilor oferite de ASCO este acela de a ajuta persoana sau familia să se reintegreze în societate. 

“Viziunea noastră este de acorda beneficii sociale doar ca formă de sprijin, pe o perioadă scurtă, până la ieşirea din situaţia dificilă în care se află fie persoana, fie familia. Rolul nostru este de a dezvolta servicii sociale prin care să reintegrăm persoana atât profesional cât şi social, să redăm societăţii persoane care doresc să se integreze în muncă. În cazul copiilor, menirea noastră este de a dezvolta servicii care-i să-i sprijine pentru a nu abandona şcoala”, a spus Arina Moş, director ASCO.

Ajutorul social a scăzut semnificativ, din 2015, de la 226 de dosare pe lună, la 174 de dosare pe lună în 2017, dar numărul beneficiarilor a crescut la 461, fiind vorba de familii cu copii.

Tot în scădere este şi numărul beneficiarilor care primesc zilnic hrană la cantina socială, care a fost, în medie, de 81 pe lună în 2017, de la 114 în anul anterior. Scăderea numărului de beneficiari, atât în ceea ce priveşte ajutorul social, cât şi cel de hrană, are ca şi cauză faptul că unele persoane nu au efectuat cele 72 de ore de muncă în folosul comunităţii.

O altă scădere s-a înregistrat la ajutoarele pentru încălzire cu combustibili solizi, de la 324 beneficiari în 2015, la 196 în 2016 şi doar 19 în anul 2017. Explicaţia constă în prevederile ordonanţei 70, potrivit căreia sunt necesare mai multe documente justificative, fapt ce a descurajat potenţialii beneficiari.

Per total, în anul 2017, la ASCO s-a depus un număr de 20.942 de solicitări, mai puţine decât anul anterior, în 2016, când s-au înregistrat 24.065 de documente. Cele mai multe solicitări, 6.894, s-au depus la serviciul pentru protecţia copilului, iar 3.417 la serviciul social.

Activităţile ASCO s-au derulat, şi în anul 2017, pe mai multe planuri, cum ar fi în campania ‘Singuri acasă’ (pentru copii), programele ‘Şcoala părinţilor’, ‘Şcoala după şcoală’, programul social ‘Prânzul pe roţi’, în centrele de îngrijire de zi, adăposturile de noapte, în centrele sociale pentru tineri în dificultate, în cabinetele stomatologice şcolare şi multe altele.

“Vreau să vă spun că în munca noastră omul este pe primul loc. În spatele fiecărui dosar instrumentat, al fiecărei dispoziţii, se află un destin, o poveste de viaţă mai puţin fericită. De aceea pe lângă empatia pe care o manifestăm în calitatea noastră de asistenţi sociali, e important să fim discreţi, să ajutăm oamenii în linişte. Din acest motiv ţinem legătura cu mass-media prin comunicate de presă şi doar o singură o dată pe an, prezentăm raportul pe anul trecut”, a subliniat directoarea Arina Moş. AGERPRES

26.01.2018
136 vizualizari
+ SHARE   
 
0 comentarii
 


 


 
Informatii din judetul tau

Get Adobe Flash player


Get Adobe Flash player

 
 
Ultimele videouri Domnule Primar
 
 
Cauta sesizari
Sesizari din judetul:
 
 
Cauta dupa cuvantul:
 
Cauta sesizarea cu codul:
 
Primarii partenere
 
Bloguri
 
 
 
Copyright © 2019 DomnulePrimar.ro
Web Design - Direct Design